Реклама / Ads
21| 9304 |12.03.2021 НОВИНИ

”Панорама” в едно изречение: ВМРО гони джендъри, Сидеров се забавлява, ГЕРБ си искат Борисов премиер

.
Интересно бе тазседмичното издание на предаването ”Панорама” в ефира на Българската национална телевизия. В студиото на Бойко Василев седнаха представителите на ГЕРБ, БСП, ВМРО, ДПС, ”ВОЛЯ” и ”Атака”. Говориха, разбира се, за изборите, свършеното, несвършеното и онова, което предстои след 4 април. Основна линия, напълно очаквано, бе пандемията от COVID-19, икономиката. Темата с корупцията бе спомената лаконично от ГЕРБ и без много въпроси.
 

А иначе - Тома Биков повтори колко са отговорни управляващите, Крум Зарков се държа, както се държи опозицията по принцип, Александър Сиди се обяви против джендърите, Кръстина Таскова се оплака, че никой не слушал "Воля" в парламента, когато било време за това, Станислав Анастасов посочи колко е важна зелената сделка, тяхната програма и ония милиарди, които ще дойдат от Брюксел, а Волен Сидеров определи COVID-19 като световна конспирация.

 

"COVID-19 е реалност. Болест, която не бива да бъде подценявана. Не трябва обаче да позволяваме тази тема да измести другите. Не остава място за какъвто и да било друг дебат. Някак си, понеже всички се чудят какво ще стане в утрешния ден, забравихме, че тези избори ни изправят пред дилемата дали да продължим живота на едно правителство, разтърсило България от корупция и срещу което продължава да има протести", коментира Крум Зарков от БСП.

 

Анастасов от ДПС определи изборите като "най-важните може би от 89-та година насам". Причината - налице били много елементи на тоталитарната държава. Най-лоша била липсата на програма за развитие. От Движението за права и свободи имали такава - Програмата за ускорено икономическо развитие, с която да се премине към зелена икономика, да се създадат нови работни места и да се премине към водородна енергия.

Александър Сиди от ВМРО пък категорично заяви - патриотите се обявяват за Европа на отечествата, без натиск по отношение приемане на различна либерална програма, далеч от българските ценности. И опонира за зелената сделка на ДПС, което е основна политическа линия на патриотите. Мотивът е именно, че всъщност ще бъдат закрити работни места и затворени централи.

 

Кръстина Таскова се възмути от липсата на ясни политически цели и идеи - компанията била точно толкова еднаква, каквато е и през последните 30 г.

 

За ГЕРБ пък кампанията не била започнала. Управляващите имали пряк ангажимент да се преодолее кризата, в която се намира страната - здравна, икономическа, обществена. И правили осъзнат избор в това отношение, защото "преди всичко носим отговорност за това какво се случва в държавата".

 

Възрази Крум Зарков, който посочи, че се потиска избирателната активност и няма дебат за това, което е свършено.

 

"Надявам се, че няма да сме обвинени за третата вълна в цяла Европа. Данните в България са сходни с тези в останалите европейски страни. Ако някой ни обвини, ще ми дойде в повече...", посочи Биков.

 

Здравната криза е глобална, смята Сидеров от партия "Атака", според когото всичко е част от световна конспирация и социален експеримент. Замеси и Джордж Оруел.

“Отвън ни налагат да си слагаме маските, да спазваме мерките и да бъдем зомбита”, категоричен беше Сидеров. Той поиска и да се отговори на въпроса защо не се позволявало да се правят аутопсии на "починали от COVID-19".

 

"Ако бяхме на мястото на управляващите, щяхме да правим точно обратното - щяхме да слушаме здравните експерти и да компенсираме бизнесите, а не да слушаме бизнесите и да компенсираме здравните експерти. Бевзвъзмездна помощ за хората, а не заеми. И нямаше да държим на полусъединител когото и да било, а да дадем ясни критерии при каква заболеваемост се налагат мерки", посочи Крум Зарков от опозицията.

Биков път му отговори - ако управляващите били на мястото на опозицията, щели да действат по противоположен начин - да участват в решаването на проблемите, а не да създават нови.

 

"Не е вярно, че сме оставили на самотек пострадалите хора. България е една от страните, които пропуснаха първата вълна от епидемията, благодарение на мерките. Тогава имахме пълен консенсус. Ако бяхме прекарали първата вълна така, както останалите, нещата щяха да стоят по още по-лош начин в момента. Не отричам трудността. Но да се каже, че държавата не помага на изпадналите в нужда ми се струва несправедливо", посочи още Биков.

 

"Съгласен съм с част от критиката, че не успяхме да се справим толкова добре, колкото искахме", посочи Александър Сиди.

 

Позицията на американските сенатори не била в никакъв случай жълт картон за България, заяви категорично Тома Биков от ГЕРБ.

 

"Ако аз дам изявление за държава на другия край на света, едва ли е защото съм много загрижен за нея. Не вярвам, че са го направили от загриженост да България. Имам подозрения, но няма да ги споделя. Нито ще са първите, нито ще са последните. Те няма да са в основата на решаването на проблема с корупцията в България, който безспорно съществува. Но не виждам някакво геополитическо движение в точно това изявление", отсече Биков.

 

Не бяха зададени въпроси обаче за останалите констатации, направени от Европа, например, през изминалата година, които очертаха огромните проблеми с корупцията в България.

 

"Проблемът трябва да се признае, не да се омаловажава. Опозицията го политизирала, американските сенатори били с лично мнение, българите само го усещали...", пошегува се Зарков.

 

Системен бил проблемът с корупцията, смята Анастасов от ДПС. И заяви - всеки министър и държавен служител да си напише на стената че бизнесът и самонаетите са тези, които плащат заплати.

 

"Трябва да се направи нужното бизнесът да се развива и икономиката в държавата да расте. Повече очи върху ръчичките значи по-малко възможности ръцете да се оцапат", посочи още Анастасов.

 

"Бях изумен от скандала с паспортите. За това няма влязла в сила присъда. Несериозно е да говорим за хора само с обвинения. ВМРО е обвинена, че продава паспорти, при положение, че не сме управлявали двете институции, които реално дават гражданство - Президентство и Министерство на правосъдието. Трябва да сме по-активни в темата борба с корупция и по-малко да сме активни в медийните изяви, разказвайки неща, които са невъзможни", коментира на свой ред Сиди.

 

Точно тук се получи и лек спор в представителите на управляващата коалиция. Причината - имало ли воля да се въведе електронното управление или не.

 

"Проблемът е на местно ниво - когато те спре катаджията, вземат ти пари, за да свършат работата по-бързо... Продължаваме да работим активно по темата с електронното управление. Много пъти сме се опитвали да правим реформа в тази посока...", посочи Сиди.

 

"Не мисля, че е имало неразбиране...", заяви на свой ред Биков.

 

"Ние не спорим по тези теми публично", обясни Сиди.

 

Процесът обаче бил сложен и не е нещо, което може да стане току така, обясни Биков и допълни: Не става дума за това, че ние едва ли не сме се дръпнали...

 

Таскова пък попита - как ще борят корупцията хора, които са виновни за нейното създаване?

 

"Като слушам - всички са невинни, всичко е прекрасно. Чудесно. Предлагам да слезем долу. Има хора, които протестират и искат да зададат въпроси. Защо бягате от това? Месеци наред бягахте. Защо? Защо бягаме от това да отговаряме какво ще правим? Пресмятате кой с кого ще се коалира, хазарт, 6/49... А какво ще стане? Какво ще се прави?", попита Сидеров.

 

Анастасов пък не се притесни да отговори на въпроса защо Делян Пеевски не е в листите. Всеки имал право на избор, а Пеевски направил много за кризата. Неудобен въпрос за ДПС нямало.

 

"За пръв път се чувствам неудобно в "Панорама". Говорим си за това какво ще стане след изборите. ГЕРБ си казват каквото ги интересува - Борисов да е премиер. ВМРО гони джендъри из студиото цяла вечер. За скроена програма говорят ДПС. "ВОЛЯ" - за безплатни лекарства, нафта...  Сидеров се забавлява... Важното е хората да излязат и да гласуват. Това е. Тогава разговорът ще придобие друга структура и рамка", категоричен беше Зарков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3743 |12.03.2021 Христо Христев: Извънредното положение беше излишна мярка, гърмяхме във въздуха . 7| 3687 |11.03.2021 Официално: Еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson е четвъртата одобрена в ЕС . 3| 4062 |06.03.2021 Проф. Киров: С фигурата на суперпрокурора се създава едно ”дървено желязо” . 4| 3460 |06.03.2021 Самолет кацна извънредно в София, индиец нападнал екипажа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads