Реклама / Ads
1| 3026 |07.03.2023 НОВИНИ

Папа Йоан Павел II знаел за случаи на сексуално насилие над деца от свещеници и правил опит да ги прикрие?

.
Източник: БГНЕС
Папа Йоан Павел Втори е знаел за случаи на сексуално насилие над деца, извършвано от подчинени на него свещеници, и е правил опити да ги прикрие, докато е бил архиепископ в родната си Полша.
 

Това се твърди в репортаж на местна новинарска телевизия, цитиран от Асошиейтед прес.

 

В материала, който беше излъчен снощи от полския канал Те Фау Ен 24, се посочват имената на трима свещеници, които през 70-те години бъдещият папа, известен по това време като архиепископ Карол Войтила, е преместил в други епархии - единия от които в Австрия - след като са били обвинени в сексуално насилие над непълнолетни. Журналистическото разследване е разкрило, че двама от свещениците впоследствие са лежали в затвора за посегателствата.

 

Войтила беше архиепископ на Краков от 1964 до 1978 г., когато бе избран за папа Йоан Павел Втори. Той почина през 2005 г., а през 2014 г. беше обявен за светец по ускорена процедура.

 

Те Фау Ен 24 цитира документи на тайните служби на комунистическа Полша, които са опитвали да дискредитират Католическата църква и са имали свои информатори в редовете ѝ.

 

Журналистът Марчин Гутовски, който е автор на разследването, е разговарял и с редица жертви и с човек, който заявява, че през 70-те години е уведомил Войтила за насилието, извършено от единия от свещениците.

 

Телевизионният канал цитира и писмо, което Войтила е написал до архиепископа на Виена, в което му препоръчва да вземе в епархията си свещеника Болеслав Садуш. В него Войтила не споменава, че Садуш е обвинен в сексуално малтретиране на малки момчета. Впоследствие Садуш става епархийски свещеник в Австрия.

 

Разследването на Те Фау Ен 24 заключава, че няма съмнение, че Войтила е знаел за насилието на свещеници в архидиоцеза си и се е опитал да го прикрие.

 

Репортажът на телевизионния канал предизвика бурни реакции в Полша. Някои наблюдатели го заклеймиха като опит на леви сили да унищожат паметта за Йоан Павел Втори, а други настояха Католическата църква да разкрие истината, пише БТА.

 

Избирането на Войтила за папа през 1978 г. стана катализатор за това народът на католическа Полша да се противопостави открито на комунистическата система и впоследствие да я свали, отбелязва АП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3461 |03.03.2023 Папа Франциск, крал Чарлз III, Си Дзинпин и много други лидери поздравиха България за 3 март . 6| 3394 |01.02.2023 Петър Бояджиев: Има жалки социолози и политолози, говорят като папагали . 0| 2968 |31.01.2023 Жители на Казанлък и Павел баня протестират заради завод за смоли . 4| 3391 |28.01.2023 Петр Павел е новият чешки президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads