Реклама / Ads
0| 3141 |01.07.2022 НОВИНИ

Френският посланик у нас: Париж не натиска България за РСМ. Последното предложение е идентично с документа, приет от българския парламент

.
Флоранс Робин Източник: стопкадър, Euronews
„Франция е направила ново, компромисно предложение към България и Северна Македония в решаването на спора около ветото. То не е по-различно от първото и защитава изцяло правата на малцинствата в Общността, включително и на българите“, твърди френският посланик у нас Флоранс Робин.
 

Според нея документът е идентичен с първия, гласуван вече в българския парламент, и не се нуждае от ново разглеждане у нас.

 

„Париж не е оказвал натиск на България в спора“, категорична беше посланик Робин в ефира на Euronews Bulgaria.

 

„Буквално в последния ден от председателството си на Съвета на ЕС, Париж е направил ново предложение на София и Скопие по въпроса с ветото. Документът е издържан в духа на предишното споразумение, което българският парламент вече гласува и няма нужда да се разглежда отново“, обяви Робин.

 

По думите й това е едно компромисно предложение. То не преразглежда, а прецизира предишния документ.

 

„Фиксирахме рамка за добросъседство в отношенията между двете държави и потвърждава ангажимента на Северна Македония в защита правата на малцинствата в общността“, поясни тя. 

 

Посланик Робин недоумява, защо Скопие твърди, че т. нар. втора редакция на Френското предложение е по-добро от първото. Тя бе категорична, че именно ЕС ще е  гарант за спазване на условията от страна на югозападната ни съседка.

 

„Как ЕС ще гарантира това? Преговорите не са започнали. Съвета на ЕС годишно оценява напредъка на Северна Македония. Програмата по напредъка ще бъде оценявана от всяка една държава членка. Ние ще гарантираме“, обясни посланикът. 

 

По темата с руския шпионски скандал у нас Робин заяви, че Франция следи внимателно случая и след като българското решение за експулсиране е базирано на Доклада на Службите, Европа го подкрепя.

 

„Франция от месец април е експулсирала 41 руски служители на посолството. На първо място е важно да осигурим сигурност за европейските граждани. България може да разчита на нашата подкрепа“, увери тя. 

 

Според посланик Флоранс Робин цяла Европа разчита България да излъчи стабилно управление: „Това е още по-важно днес, когато живеем сред толкова предизвикателство -  като икономическата криза, енергийната и климатичните проблеми“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4457 |30.06.2022 Посланикът ни в САЩ: Свидетели сме на глобален ревизионизъм от страна на Кремъл. Жалят за Съветския съюз . 0| 4050 |29.06.2022 Милен Керемедчиев: Коалицията няма смелост да изгони руския посланик . 0| 2821 |27.06.2022 Посланик Панайотов бе приет от президента Байдън . 0| 2804 |23.06.2022 Христо Иванов потвърди, обаждал се е на френския посланик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads