Реклама / Ads
12| 48047 |09.11.2021 НОВИНИ

Парите за ”Хемус” са изтеглени от т.нар. банка на СИК, заяви Атанас Чобанов

.
Чували с пари
”Знаем имената на фирмите, имената на хората, стоящи зад тези фирми, както и имената на хората, които са били упълномощени да теглят пари на каса. До момента сме ,установили, че това са фирми, регистрирани в Северозапада - Лом, Мездра, Монтана. Лицата, които се водят собственици на тези фирми, са от Лом и от Мездра. Там има интересни политически връзки.
 

Едното лице от Лом има кариера преди години като местен политик, тъй като е бил водач на листа за общински съветници от "Евророма". Другият, който е от Мездра, е бил председател на младежката структура на ДПС в града, а по роднинска линия е свързан с партията на един предприемач, бивш прокурор - Тома Томов". Това каза пред БНР журналистът Атанас Чобанов, главен редактор на сайта Bird.bg.

 

На 5-и ноември на пресконференция на МВР и МРРБ бяха оповестени резултати от проверка на строителството на АМ "Хемус", според които 60 млн. лева от парите за лот 5 на магистралата са били прехвърлени на кухи фирми и след това изтеглени в брой.

 

Чобанов съобщи, че в разследването на Bird.bg е установена банката, от която са изтеглени парите: "Банката е българска, тя е една от изброените в доклад на бившия посланик на САЩ Джон Байърли като гнили ябълки. Тази банка е наречена "банката на СИК".


По думите на журналиста прокуратурата няма воля да проведе разследване по случая:


"Очевидно е замесена и самата банка, ако са изтеглени парите в кеш, а може и само по документи да е станало това. Дали тези хора от Мездра и Лом са ходили в трезора, който трябва да отговаря на изисквания на БНБ и БНБ трябва да ги контролира? ... Няма във всеки град такъв трезор - има на определени места. Възникват много въпроси".


Той обясни, че прокуратурата може да вдигне банковата тайна и да установи много неща: "Да бъдат наредени СРС, да бъдат проследени трафичните данни на тези лица, за да се види с кого са се срещали".


"Някой дърпа конците и ние искаме да разберем кой е", каза още журналистът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 52906 |09.11.2021 Журналистът Катя Илиева: Новите снимки на Борисов са с цел да заглушат гигантската афера за АМ ”Хемус” . 0| 2859 |09.11.2021 Спешни медици във Видин на гладна стачка заради парите за COVID-19 . 7| 4477 |07.11.2021 Арх. Калинов: Трябва да се установи кой строи лотовете на ”Хемус” . 9| 19402 |05.11.2021 Само във Фрог: Прехвърлянето на парите за АМ „Хемус“ към кухи фирми е станало по време на протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads