Реклама / Ads
13| 7148 |17.05.2023 НОВИНИ

В парламента Рашков попита Гешев ли храни "голямото куче" в Регентската вила в Боровец?

.
Бойко Рашков
Бившият вътрешен министър, а сега депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков попита от парламентарната трибуна за ”голямото куче”, което живее в ”голяма къща” в двора на Регентската вила в Боровец, която според зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е заграбена от главния прокурор Иван Гешев за лично ползване.

Рашков поиска да знае Гешев ли се грижи за кучето в базата на прокуратурата.

 

По темата днес в парламента беше изслушан служебният правосъден министър Крум Зарков. Той обаче не даде никаква конкретика за имота от 18 дка, тъй като не министърът, а Висшият съдебен съвет отговаря за имотите на съдебната власт. А този конкретно е бил възложен за стопанисване на главния прокурор през 2017 г. През октомври 2021 г. от името му отпада "почивна база".

 

Рашков уточни, че знае, че няма да получи отговори, но въпросите, които задава, са важни. Твърди се от доста колеги, че там не може да припари прокурор или друг служител на прокуратурата. Рашков попита дали Гешев живее постоянно там, или инцидентно посещава имота. "Информацията е, че всеки ден пътува от Боровец до работното си място с бронирани коли", каза Рашков и запита дали капризите на един главен прокурор не ощетяват бюджета. "Нищо чудно да станем свидетели Гешев да пътува от морето всеки ден, ползвайки самолет", заключи бившият министър.

 

Той поиска да знае и дали комплексът в Боровец има персонал и дали за него плащат данъкоплатците или лично Гешев. Според Рашков, ако няма друг шеф в системата, който живее в почивна база. "Ако няма - той (Гешев) привилегирован ръководител ли? И на какво основание е различен? Това мания ли е на този човек?", попита Рашков, без да има начин министърът да му отговори.

 

Другата тема, по която ПП-ДБ бяха поискали изслушването на Зарков е охраната, назначена на Сарафов по негово искане, след като обяви, че се страхува от Гешев.

 

Зарков посочи, че охраната е назначена по закон и след писмена молба от Сарафов. Тя ще остане, колкото е необходимо. Не стана ясно дали се охранява и семейството на зам.-главния прокурор и директор на националното следствие. Зарков обясни, че назначаването на охрана на Сарафов не означава, че МП приема или не приема, че той е застрашен от главния прокурор. "Няма магистрат, който да е поискал охрана, и тя да е отказана", каза Зарков.

 

Софийската градска прокуратурата обяви, че е започнала проверка по сигнала на Сарафов срещу Гешев. Вчера заместник главният прокурор поиска прокуратурата да провери дали Гешев не е извършил редица престъпления.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2478 |17.05.2023 Министър Зарков от парламента: Охраната на Сарафов е осигурена за да няма излишни рискове . 1| 2428 |17.05.2023 В НС ще се проведат заседания на парламентарните комисии . 5| 2499 |16.05.2023 ПП-ДБ привикват в парламента Сарафов и Гешев с 5 въпроса . 4| 2371 |11.05.2023 Парламентарната аниткорупционна комисия се събра на първото си заседание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads