Реклама / Ads
6| 3992 |16.12.2022 НОВИНИ

Бойко Рашков: Спазва ли Гешев закона? Той няма смелост да разследва своите благодетели от ГЕРБ

.
Бойко Рашков
Бившият вътрешен министър Бойко Рашков определи като ”спекулации” твърденията на Главния прокурор Иван Гешев по повод отказа си да се яви повторно на разпит в прокуратурата по повод разследването на строежа на АМ ”Хемус”. Мотивът на Рашков е, че в качеството си на министър на МВР, той е дал пред компетентните органи всички сведения, с които разполага по случая. Викането му повторно да дава същите показания, Рашков определи като произвол.
 

Бойко Рашков определи действията на Главния прокурор Иван Гешев като "охотно пригласяне на партия ГЕРБ-СДС, защото тази формация го е поставила "на поста, който заема." Рашков посочи, че определени фигури от ръководството на ГЕРБ-СДС не се нуждаят от имунитет, защото "Гешев ги пази."

 

Депутат от Продължаваме промяната посочи по bTV като спекулации изказванията на Гешев, които са свързани с отказа на Рашков да не се яви в прокуратурата, защото

няма производство, по което бившият вътрешен министър да е свидетел.

 

Според Рашков прокуратурата играе политическа роля, защото "Искат да засегнат политик, който не се харесва на партията, която е избрала Гешев. Рашков потвърди, че

никой не е над закона и е необходимо да се съдейства на властите: "Аз съм съдействал за АМ „Хемус“. Започнахме разследване на строителството през 2021г. на няколко лота. Публично известно е, че там се вършат нередни работи."  

 

За строителството на АМ "Хемус" са похарчени 1 млрд. и 200 млн. лв. Според Рашков те са раздадени на петнайсет  приближени фирми около партия ГЕРБ-СДС. Бившият вътрешен министър изтъкна, че когато през 2021г. са направени тези разкрития, тогава прокуратурата е действа пасивно. ОТ МВР са разкрили, че парите за строежа са се държали в определена банка, от която са изнасяни с куфари, чували, сакове и пр.

 

Рашков попита риторично: "Гешев вместо да обвинява сега, къде беше по време на безобразията на ГЕРБ при строежа на АМ „Хемус“?" Рашков посочи, че строителството на магистрата е започнала изключително порочно – без разрешения и е изградена незаконно. По думите му сега държавата е в паника и това строителство, което е факт, въпреки, че е незаконно, трябва да се обяви за търпимо: "ГЕРБ е вкарала държавата в тупик, от който има много труден изход", посочи Рашков. Според разкритията средствата не са вложени в изграждане на АМ „Хемус“. Авансовите средства са изразходвани средства за лични нужди, но не и по предназначение.

 

Рашков бе категоричен: "Спазва ли Гешев закона? Той няма смелост да разследва своите благодетели от ГЕРБ." Рашков посочи, че лотовете от 1 до 3 на АМ „Хемус“ имат строителни разрешителни, но не и останалите.като куриоз рашков посочи, че са

отпуснати 12 млн. лв. на фирма за озеленяване на АМ „Хемус“. Едните фирми са присвоили парите и затова не строят, а други не строят, защото нямат разрешителни.

 

Рашков попита и какво се случва с паралелното разследване на строителството на АМ „Хемус“ от НСС. Следователите от НСС могат да разследват политически фигури, които имат принадлежност към случая. Рашков каза, че е станало ясно, че до обвинителни актове едва ли ще се стигне. 

 

Рашков каза, че в самата прокуратура е цялото досъдебно производство. Той призова служителите "да бъдат добри и да си отворят папките и да го внесат в съда, защото той от своя страна е направил необходимото." Рашков апелира да се изнесе публично информация какво става с това разследване в НСС, вместо да се води политическа битка от прокуратурата срещу него или когото и да е друг народен представител.

 

Бившият министър на МВР каза, че е изпълнил не само гражданския, но и служебния си дълг като е информирал за това, което се е случвало със строителството на АМ „Хемус“, както и за строителството на няколко язовира. Общата стойност за изграждането на магистралата, както и тези язовири е стигнало 1 млрд. и 700 млн. лв.

 

Бойко Рашков каза, че не приема днешните обвинения към себе си от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Карадайъ каза, че Рашков е пречка за правителство с премиер акад. Н. Денков, заради извършване на незаконни арести. Рашков бе категоричен: "Пречка е онзи, който ръководи партия, за която имаше съмнения, че е етническа. Той купува и продава гласове. Такава партия си позволя да върши престъпления. Такъв човек не може да ми дава оценка, защото той е пречка за демокрацията на България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3369 |15.12.2022 Пендаровски: Българските клубове да спазват закона за имената си . 1| 2906 |07.12.2022 ВАС отмени наказание на следователя Бойко Атанасов за думите му ”пpoĸypaтypaтa нapyши зaĸoнa” . 5| 3268 |02.12.2022 Бойко Ноев: Държавата ни можеше да направи много по отношение на Шенген . 6| 4265 |30.11.2022 Бойко Рашков: Прокуратурата е политическа собственост на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads