Реклама / Ads
16| 3500 |12.12.2021 НОВИНИ

Гешев съзря „война срещу прокуратурата“ в скандала по делото за ”Хемус”

.
Иван Гешев Източник: стопкадър, bTV
Главният прокурор Иван Гешев съзря „война срещу прокуратурата“ в скандала около разследването на злоупотребите по строежа на АМ „Хемус“.
 

По-рано днес Софийската градска прокуратура обвини ГДБОП, и в частност шефа на дирекцията Калин Стоянов, че оказвал натиск над двама от тримата наблюдаващи магистрати по делото с обвиняем 42-годишния Борислав Колев. СГП твърди, че на прокурорите било поставено условие за промяна на мярката му „задържане под стража“ в по-лека и за освобождаването му от наказателна отговорност, след като стана ясно, че „изпрал“ над 53 млн. лв. от парите за ЛОТ-5 на „Хемус“.

 

„Не става въпрос за война между МВР и прокуратурата, поне не от страна на прокуратурата. Води се война срещу прокуратурата. Интерес от тази война имат само престъпниците и естествен резултат от това е бум на престъпността. Цената ще платят българските граждани. Имам дългогодишен стаж в правоохранителните органи и за пръв път виждам такъв безпрецедентен натиск върху редови прокурори, и то дами. Днес са те, утре ще са съдиите, вдругиден ще сте вие или някой обикновен гражданин, чиято позицията не се харесва на някого“, заяви на брифинг обвинител №1 Иван Гешев.

 

„Чух, че служебният министър доц. Рашков някъде е казал, че това е професионален конфликт. Това не е професионален конфликт. Това е вероятно незаконен, неправомерен натиск върху магистрати да извършат престъпления срещу правосъдието. Явно някои хора така възприемат, за мен напълно погрешно, основните европейски стандарти като върховенството на правото  и разделението на властите. Независимостта на българските магистрати трябва да бъде непрекъснато отстоявана. Ще работим само в интерес на гражданите. Няма да воюваме с никого, освен с престъпността. Всичко останало е за сметка на тези, които го правят“, отговори Гешев на Рашков, който по-рано днес в интервю за БНР каза, че държавното обвинение умишлено бави разследването за „Хемус“ и делото срещу Колев, защото ще се стигне до бившите управляващи от ГЕРБ. Той заяви, че „натискът“ най-вероятно бил „професионален конфликт“.

 

Държавното обвинение съобщи, че ще информира за казуса прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, председателя на Народното събрание, президента, Министерски съвет, Европейската комисия, посолствата – включително на САЩ и на Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Международната асоциация на прокурорите.

 

„Прокуратурата ще предприеме необходимите законови действия за защита на магистратите“, заявиха от държавното обвинение и призоваха за спиране на „войната между институциите“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4652 |12.12.2021 Поредната бранителка на Гешев: Упреци към прокуратурата винаги ще има . 4| 3110 |09.12.2021 Ведомството на Гешев се заяде с правосъдния министър, препоръча му да чете . 4| 3314 |09.12.2021 Спeцпрокуратурата на Гешев се провали в дeлoтo „зa oпacнитe бoĸлyци“ cpeщy Бобокови . 5| 2918 |09.12.2021 Демерджиев поиска дисциплинарка за Гешев и заместничката му Цветанова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads