Реклама / Ads
17| 4941 |12.12.2021 НОВИНИ

Прокуратурата обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск заради делото за „Хемус”

.
Невена Зартова Източник: БГНЕС
Директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР Калин Стоянов е разследван за оказван натиск върху прокурорите по делото за пране на 53 млн. лв. от магистрала ”Хемус”. Това обяви по време на извънреден брифинг шефката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.
 

„Искаме да информираме обществеността за безпрецедентния натиск, който се упражни върху наблюдаващите прокурори по делото за изпиране на пари за АМ „Хемус“. Разследването е под надзора на трима наблюдаващи прокурори в СГП. На 6 декември по инициатива на разследващите органи беше повдигнато обвинение и беше задържано лице за 72 часа. На 9 декември беше внесено искане за постоянен арест на задържания, като беше взета мярка „Домашен арест”, оплака се говорителят на СГП Десислава Петрова.

 

Тя разказа, че „непосредствено след внасянето на искането за постоянен арест, на 9 декември, в СГП е проведена среща между двама от наблюдаващите прокурори, разследващите органи и оперативни работници. На тази среща наблюдаваните прокурори устно са осведомени, че обвиняемият иска да даде обяснения по делото в присъствието на наблюдаващ прокурор. В петък в СГП е постъпило искане за разпореждане да бъде доведен обвиняемият в ГДБОП за събота и неделя за разпит. Разпореждане е издадено от наблюдаващите прокурори“.


„Вечерта в петък наблюдаващият прокурор е получил обаждане от ръководителя на разследващите органи, като той отново е потвърдил, че обвиняемият желае да дава показания само пред наблюдаващ прокурор. Той е отишъл в ГДБОП, където се е срещнал с разследващите органи и е получил информация, че писмено искане за разпит в присъствието на прокурор няма. Обвиняемият е отишъл и е заявил, че не знае защо е там и е дошъл по искане на своя защитник. Защитникът от своя страна е заявил, че има уверение, че СГП няма да обжалва домашния арест. Поставено е условие към СГП в замяна на обяснения от обвиняемия да не се протестира мярката, да се измени квалификацията на деянието в по-лека такава, която дори би довела от освобождаване от наказателна отговорност и другата година на обвиняемия да се позволи да пътува в чужбина. Наблюдаващият прокурор е обяснила, че подобни договорки са извън закона и тя не може да участва в тях. Тя не е била уведомена в каква насока ще са обясненията. На обвиняемия е проведен разпит, като той е заявил, че не е по свое желание там. Позицията на прокуратурата не е отразена в протокола. Екземпляр от този протокол за разпит не е предоставен на наблюдаващия прокурор. Наблюдаващият прокурор е уведомила за случилото се в телефонни разговори втория наблюдаващ прокурори и заместник градския прокурор“, добави Петрова.

 
„Междувременно наблюдаващият прокурор е уведомена, че директорът на ГДБОП Калин Стоянов иска да се срещне с нея. Срещата се провежда в сградата на ГДБОП между Калин Стоянов, разследващите полицаи по делото, двамата наблюдаващи прокурори, заместник градския прокурор и оперативни работници. На тази среща Калин Стоянов с неподходящ тон се обръща към наблюдаващия прокурор с реплики в смисъл - тя слага край на разследването като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че за това ще й бъде търсена отговорност. Всички призиви на прокурорите да се спазва добрия тон и че те действат според вътрешните си убеждения, както че и влизането в конфликт не е в интерес на разследването, остават нечути от главния директор ГДБОП“, продължи разказа си Петрова.

 

Административният ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова съобщи, че е започнало разследване за оказване на натиск върху прокуратурата, за което се предвижда наказание до 5 години затвор, но на въпрос дали то е насочено срещу шефа на ГДБОП, отбеляза, че това „зависи от събраните материали“.

 

Припомняме, че 42-годишният Борислав Колев беше задържан и обвинен за пране на пари в особено големи размери - 53 милиона лева, отпуснати за строежа на лот 5 на "Хемус". В петък съдът го остави под домашен арест. 

 

Припомняме още, че Калин Стоянов оглави ГДБОП през май т.г., когато бе отстранен началникът на дирекцията Любомир Янев. Дотогава Калин Стоянов бе шеф на дирекция за агентите под прикритие.  Тази рокада бе само една от промените в сектора за сигурност по време на служебното правителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3174 |11.12.2021 Прокуратурата разследва умишлен палеж след пожара в Благоевград . 8| 4754 |10.12.2021 Опитва ли прокуратурата да преметне правосъдния министър с правилата за случайно разпределение на делата? . 6| 3311 |10.12.2021 КПКОНПИ прати Караганева на прокуратурата заради ДКК . 4| 3349 |09.12.2021 Спeцпрокуратурата на Гешев се провали в дeлoтo „зa oпacнитe бoĸлyци“ cpeщy Бобокови

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads