Реклама / Ads
1| 3778 |06.02.2019 НОВИНИ

В парламента ще гледат Закона за търговската тайна

.
Източник: БГНЕС
Парламентът ще разгледа изцяло нов Закон за търговската тайна на първо четене. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание.
 

Законопроектът е внесен от Министерски съвет и основната му цел е привеждането на действащата в страната правна закрила на търговските тайни в съответствие с изискванията на европейското законодателство, както и подобряване ефективността на юридическата защита на търговските тайни от незаконно придобиване, използване и разкриване. В законопроекта са дадени определения за ключови понятия, като търговска тайна, притежател на търговска тайна, нарушител и стоки - предмет на нарушение. В законопроекта са предвидени изключенията от обхвата на закона и са посочени критериите, относими към преценката за правомерност или неправомерност на придобиването, използването и разкриването на търговски тайни.


Преди разглеждането на този законопроект депутатите ще се занимаят с предложенията на БСП и „Обединени патриоти“ в седмичната програма, тъй като е първа сряда от месеца. От ПГ на „БСП за България“ предлагат първо четене на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Предложенията на опозицията са свързани с нормативния режим за отговорността на държавата и общините за причинени вреди. Чрез измененията от БСП предлагат да се разшири обхватът, като се допълва, че държавата и общините носят отговорност и за вреди, причинени от действието на отменени или обявени за нищожни подзаконови нормативни актове. БСП предлагат правни основания за хората за търсене на обезщетения на вреди, причинени от държавата чрез нейните разследващи органи и органите на съдебната власт.


На вниманието на депутатите се поставят и измененията в Закона за местното самоуправление и местната власт, внесени от „Обединени патриоти“. С предложенията се цели създаване на правна възмжност, а не задължение, общините да изграждат звена за контрол по изпълнението на актовете на общинския съвет и на кмета на общината, свързани с опазването на обществения ред, общинското имущество и организацията на движението в населените места. „Обединени патриоти“ предлагат да се предоставят минимални правомощия на служителите на тези звена като да изискват документ за самоличност, да съставят протоколи за предупреждения и временно да ограничават правото на свободно придвижване на лице до пристигане на полицейските органи и да връчат предписания за отстраняване на извършено нарушение. Предложените промени ще създадат условия за подобряване на контролната и административно-наказателна дейност на общините.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3743 |04.02.2019 Ревизоро: Целта на Закона за горивата е да се съберат повече пари . 0| 4024 |31.01.2019 Приеха промените в Закона за горивата . 0| 3843 |31.01.2019 Гледат мерките за неотклонение на полицаите от 4-то районно в София . 0| 3679 |31.01.2019 Законът за горивата влиза на второ четене в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads