Реклама / Ads
4| 2980 |05.01.2023 НОВИНИ

В парламента ще обсъждат доклада за сделката ”Джемкорп”

.
Депутатите ще разгледат редица законопроекти на пленарното заседание днес, но освен тях ще разгледат и доклад за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков, предава БГНЕС.
 

На 23 ноември 2022 г. депутатите създадоха временна комисия по темата "Джемкорп", това обаче стана след дълъг спор между народни представители на ГЕРБ и "Продължаваме промяната".


През изминалата година комисията проведе няколко заседания, в които трябваше да бъдат изяснени всички факти и обстоятелства около подписването на меморандума, като по време на заседанията се стигаше до спорове на висок тон между депутатите.


На изслушване бяха повикани няколко души - съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, началникът на политическия кабинет на бившият министър-председателя Кирил Петков - Лена Бориславова, както и бившият енергиен министър Александър Николов.


Единственият, който се яви, за да бъде изслушан беше бившият енергиен министър Александър Николов.


Днес в комисията за контрол над службите ще бъде изслушан Христо Грозев. Предложението обявеният за издирване от Русия разследващ журналист да говори пред депутатите е на "Демократична България". Той е приел поканата и днес ще бъде изслушан онлайн.


На уебсайта на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация се посочва, че той е "издирван по член от Наказателния кодекс". Случаят предизвика реакции в парламента, изпълнителната власт също реагира. Външното ни министерство извика руския посланик Елеонора Митрофанова за обяснение, която заяви, че няма заплаха за живота на българина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3082 |04.01.2023 Изслушват Христо Грозев в парламентарна комисия утре . 5| 3101 |04.01.2023 МС с предложение към парламента да ратифицира допълнително споразумение за военна помощ за Украйна . 1| 3053 |04.01.2023 Първо заседание на парламента след ваканцията . 1| 2918 |03.01.2023 Байдън: САЩ не обсъждат ядрени учения с Южна Корея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads