Реклама / Ads
35| 6123 |06.06.2023 НОВИНИ

След бурни дебати: Кабинетът ”Денков-Габриел” е факт

.
Източник: БГНЕС
Със 132 гласа ”за” и 69 ”против” депутатите избраха Николай Денков за министър-председател на България и одобриха структурата и състава на предложения от него кабинет.
 

На извънредно заседание Народното събрание гласува проектокабинета ”Денков-Габриел”. До тук се стигна след като преди ден акад. Николай Денков връчи на президента папка с изпълнен втори мандат, заявявайки, че всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, ”за да знаят хората, че кабинетът, НС и президентската институция работят заедно в тяхна полза”.

 

В залата се регистрираха 235 депутати. Бяха допуснати и номинираните за министри.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков представи кандидатурата на академик Николай Денков за министър-председател.


.

"В тази зала непрекъснато обсъждаме, че България е страна, която в момента има много проблеми за решаване, но по-рядко говорим, че България е страна с много предимства и възможности. Дълбоко вярвам, че България е страна с едно светло бъдеще", каза той.

 

Ролята на политиците и държавниците е, че талантливи хора могат да работят за прогреса на своето общество. Това, че акад. Денков ще води правителството на България в първите 9 месеца, а Мария Габриел - във вторите 9 месеца ми дава надежда, каза Петков.

 


.

"Не знам дали всички знаят какво означава да си учен с над 10 000 цитирания в специализирани журнали и литература. Това означава хиляди световни учени да са използвали в своите трудове цитати точно от акад. Денков. Това доказва, че той не само е прекрасен учен, но е част от световния принос на развитието на човечеството".


Поставят го в 1% на учените в своята област в света. Прилагал е тези научни постижения в практиката и се е занимавал с най-големите международни компании в сферта на химията и химическите продукти. Денков има богат административен опит като зам.-министър и министър в няколко правителства.

 

Акад. Денков е скромен човек и няма да чуете да се изтъква. Фактът, че той не работи у нас, но тръгва да води страната е невероятна възможност за нашата страна, каза Петков.

 

За Мария Габриел Петков заяви, че е "друг голям талант на България". Човек, който се е доказал като успешен европейски лидер в сфери, които движат икономическото развитие в цяла Европа.


.

"Днес Денков и Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е възможно когато най-талантливите работят заедно, за да изведат България напред", каза Кирил Петков.

 

Той изтъкна и качествата на номинираните за министри.

 

Номинираният за премиер акад. Николай Денков призова депутатите да гласуват за кабинет, който има експертизата и смелостта да вземе важни решения и да носи отговорност за тях. Посочи, че в последните седмици ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са положили максимални усилия, за да предотвратят шести поредни избори.

 

"Направени са много компромиси и от двете страни, за да се осигури сигурност и перспектива за страната. България има нужда от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на безкрайно закъснелия бюджет за т.г., от който зависят заплатите, пенсиите, парите за ремонти на пътища, училища, детски градини", каза Денков.


.

Днес ние не даваме кредит на доверие, а даваме кредит на време. Време, което е нужно да се успокоят политическите страсти, да се намери път за общоживеене и да се гради доверие. Дали това време ще бъде оползотворено градивно, зависи от действията на министрите, които ще се закълнат днес. Това заяви Деница Сачева преди НС да гласува кабинета "Денков-Габриел".

 

Според Сачева отговорността на министрите е огромна, защото и от "техните действия ще зависи дали Българие е част от Европа, прогреса и развитието или остава терен за хибридни атаки, унищожителна омраза и на вечния кръстопът на несбъднати мечти".

 

В дневния ред на парламента са включени три точки - избор на министър-председател, приемане на структура на Министерски съвет и избор на Министерски съвет на Република България. На заседанието присъства и президентът Румен Радев.

 

Съгласно постигнатата договорка между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС предлаганият проектокабинет е с ротационен министър-председател. Предвижда се първо постът да поеме номинираният от ПП-ДБ акад. Николай Денков, а след 9 месеца премиерското място да заеме Мария Габриел, която дотогава ще бъде вицепремиер и външен министър.

 

Кабинетът е подкрепен от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Двете коалиции имат общо 132-ма депутати, с които си осигуряват мнозинство според предварително декларираните намерения. От "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" вече заявиха, че няма да подкрепят правителството с втория мандат, като от "Възраждане" днес организират и протест. Все още не е ясно - как ще гласуват депутатите от ДПС.

 

Очаквайте подробности!




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2923 |06.06.2023 Адв. Методи Байкушев: Прокуратурата и следствието трябва да бъдат преосновани . 0| 2565 |06.06.2023 113 нови случая на COVID-19 за последното денонощие . 0| 3067 |05.06.2023 Двама души бяха убити днес след стрелба в центъра на Любляна . 11| 2809 |05.06.2023 Поне 8 души починаха в Русия след натравяне със сайдер, съдържащ метанол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads