Реклама / Ads
6| 3269 |14.09.2021 НОВИНИ

Парламентът пита има ли действащи депутати, свързани със санкционираните по ”Магнитски”

.
Източник: БГНЕС
Парламентарната комисия ”Магнитски” гласува единодушно да пита институциите има ли депутати в настоящето Народно събрание, които са получавали каквото и да е финансиране от санкционираните по ”Магнитски” или в т.нар. ”черен списък”, създаден с решение на Министерския съвет, в който попадат всички свързани лица и фирми със санкционираните.
 

Решението бе взето след предложение на депутата от "Има такъв народ" Иво Атанасов, който упрекна председателя на комисията Надежда Йорданова от "Демократична България", че умишлено не е придвижила искането му повече от 20 дни, а по други искания се е произнасяла еднолично и е изпращала писма до институциите с искане за информация.

 

"Говорим за промяна, говорим за нов морал. Както се събират и изслушват министри и длъжностни лица и се събират доказателства за тези лица, така трябва да се знае от българското гражданство има ли депутати в настоящия парламент, които да са получавали парични средства с договори или под друга форма за участие в протестите миналата година", заяви Иво Атанасов по време на заседанието на комисията.

 

Той отправи и въпроса има ли "Демократична България" някакви притеснения, свързани с данните, които могат да излязат за техни депутати. Йорданова отговори, че няма никакви притеснения и преформулира въпроса като предложи да бъде отправено искане за информация дали изобщо са били финансирани от включените в санкциите на САЩ български граждани Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков или свързани с тях лица и фирми депутати от настоящето НС, без значение дали са участвали в антиправителствените протести или не.

 

Предложението бе подкрепено единодушно и със заявки от Хамид Хамид (ДПС), Филип Попов (БСП), Мария Капон (Изправи се.БГ! Ние идваме), които подчертаха, че нямали никакви притеснения да бъдат проверявани депутати за финансиране от санкционираните по "Магнитски".

 

Филип Попов констатира, че изискването на тази информация няма особено значение, тъй като до дни Народното събрание ще бъде разпуснато и няма да има достатъчно време информацията да бъде събрана и изпратена, но подчерта, че подкрепя предложението. Йорданова обясни, че има механизъм, според който документи могат да бъдат придвижени бързо и в следващото Народно събрание и искането не е лишено от смисъл.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 31909 |13.09.2021 Николай Хаджигенов: Има препоръка да бъде отстранен и разследван сега действащият директор на НСО . 1| 4844 |11.09.2021 Мирослав Ненков: Парламентът ни заприлича на ”Съдебен спор”, депутатите си приказват като в трамвая . 0| 3129 |09.09.2021 Милка Христова: Изпълнението на капиталовата програма за 2020 г. е провал . 0| 3887 |09.09.2021 Атанас Зафиров, БСП: Нужно е обединени с европейските ни парньори да се опитаме да отговорим на предизвиквалството с мигрантската криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads