Реклама / Ads
1| 5308 |16.05.2011 НОВИНИ

Парламентът подхваща проблемите на съдебите лекари

.
Днес парламентарната здравна комисия ще се срещне със съдебни лекари от страната и националния омбудсман Константин Пенчев, за да обсъдят възможните изходи от агонизиращата ситуация, в която вече 20 години са поставени специалистите в тази свера. Това обяви в ефира на БНТ шефът на комисията Десислава Атанасова.
 

Припомняме, че от 16 май медиците в няколко града в страната спират да правят експертизи, поръчвани по разследвания на МВР, както и по дела в съдебна фаза. Причината е, че въпреки уверенията на трите заинтересовани от дейността на специалистите министерства (МВР, правосъдното и здравното ведомство), лекарите все още не получават хонорарите си, спрени от Нова година.

Изтече и 14-дневния законов срок, в който премиерът Бойко Борисов и парламентарният шеф Цецка Цачева трябваше да изготвят конкретен план за изпълнение на препоръките на омбудсмана, които той им изпрати още на 26 април. От пресслужбата на правителството учточниха пред Mediapool, че Борисов просто „е взел предвид” констатациите на Пенчев, но нямало причина да им отговаря, защото не били формулирани като въпроси.

В писмото си тогава омбудсманът призова спешно да бъде осигурено целево финансиране за съдебната медицина, както и да бъде създадена структура "на национално ниво със съответни поделения в страната, което ще позволи централизирано управление и контрол на качеството на съдебномедицинските експертизи".

Според Десислава Атанасова положението на съдебните медици до дни ще бъде подобрено, тъй като предстои отмяната на скандалния член 99а от Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ), според който разходите за експертизи се поемат само от съдебната власт. Това бе използвано от МВР като основание за спиране на мизерните хонорари от по 5 лева на час на лекарите, които са определени в Наредба 1 на вътрешния министър от 2008 г.

Парадоксалното е, че въпросният текст от ЗЛЗ засяга единствено разходите за болнична зала, консумативи и транспорт, които се правят по време на аутопсия или преглед и изобщо не урежда плащането на дължимите на лекарите хонорари. По тази причина съдебните медици са скептични, че отмяната на член 99а ще доведе до някакво решение на проблемите им.

Още повече, че нито премиерът, нито някое от засегнатите министерства не са предложили вариант, в който професията на съдебния лекар да бъде развивана, финансирана и контролирана целево. Тъй като по думите на омбудсмана Пенчев от години държавата не е предвиждала средства от бюджета за тази професия. Въпреки че тя е от огромно значение за бързото и нормално правораздаване по наказателни и граждански казуси.

По информация на Mediapool финансовият министър Симеон Дянков все още не е информиран за проблемите в съдебната медицина. Миналата седмица бе планирана среща между него и депутата от ГЕРБ д-р Галина Милева, която е съдебен лекар от Бургас. Тя обаче бе отлагана два пъти заради ангажименти на Дянков покрай откриването на нов логистичен склад, варилна инсталация, система за филтриране и административна сграда в бирената фабрика в Хасково. По данни на д-р Милева в своеобразния протест на съдебните медици в страната ще се присъединят колегите им от Варна, Добрич, Плевен, Пловдив, Шумен и Габрово.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5993 |04.05.2011 Парламентът "помилва" ДС-агентите на средно равнище . 5| 6029 |28.04.2011 Дават на съд лекари, свързани със скандала в Г.Оряховица . 0| 4999 |26.04.2011 Изправят пред съда лекари заради смъртта на дете . 33| 5520 |15.04.2011 НАП подхваща собственика на „Кремиковци”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads