Понеделник, 17 Юни 2019, 17:02
Реклама / Ads
Frognews
7| 3096 |07.02.2019

Парламентът реши: Затвор до 10 години заплашва всеки насилник

.
Източник: БГНЕС
Парламентът инкриминира домашното насилие. Това се случи, след като депутатите приеха на второ четене промените в Наказателния кодекс. Целта им е да гарантират всеобхватна наказателноправна защита от всякакви актове на насилие над жени, включително домашно насилие.

Предложените с него изменения и допълнения имат за цел подобряване на българската законова рамка с оглед превенцията и противодействието на тези форми на престъпно поведение. С проекта се допълват квалифицираните състави на убийство и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето на лицата.

 

Депутатите решиха за принуда в условията на домашно насилие да е между 3 и 10 години затвор. Който противозаконно лиши някого от свобода в условията на домашно насилие, също ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. Депутатите решиха, който системно следи другиго и това би могло да възбуди основателен страх за живота или здравето му, или за живота и здравето на негови ближни, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от 1 година или пробация.

 

Депутатите дефинираха и понятието „следене“. Съгласно текстовете, това е поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, което може да се изразява в преследване на другото лице, показване на другото лице, че е наблюдавано, навлизане в нежелана комуникация с него чрез всички възможни средства за комуникация. Ако деянието е извършено в условията на домашно насилие, наказанието е затвор до 5 години.


Народното събрание реши насилственото сключване на брак да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години. Наказанието ще се налага и на лице, което отвлече другиго с цел да го принуди да встъпи в брак, както и на лице, което за тази цел го склони да премине на територията на друга държава.

 

Със затвор от 3 до 8 години ще бъде наказанието, когато деянието е извършено от родител, друг сродник или настойник, по отношение на непълнолетно лице и по отношение на две или повече лица. При принуда за съжителство на съпружески начала ще се наказват извършителите с лишаване от свобода от 1 до 6 години.Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Съдът реши: Делото КТБ продължава по нова процедура с четене на доклад 1| 3283 |05.02.2019 . 1464 училища са затворени заради грипа 0| 2865 |04.02.2019 . Парламентът реши за преобразуването на болница „Лозенец” 0| 2896 |01.02.2019 . Кънчо Стойчев: Ако опозицията ви е виновна за всичко, вкарайте я в затвора 4| 3887 |30.01.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах