Реклама / Ads
18| 4909 |02.02.2022 НОВИНИ

Парламентът освободи предсрочно Сотир Цацаров

.
Народното събрание предсрочно освободи от длъжност Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ заради подадената от него оставка, както и създаването на временна комисия за промени в Конституцията.

Депутатите гласуваха със 197 гласа "за" мандатът на председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров да бъде прекратен предсрочно. Против и въздаржали нямаше. Така от 1 март 2022 г. Цацаров няма да е председател на Антикорупционната комисия

 

Той подаде оставка в средата на януари и обяви, че иска да бъде освободен от 1 март, когато ще внесе годишния отчет на антикорупционната комисия.

 

Пред депутатите от парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията Цацаров обяви мотивите си да се оттегли предсрочно от поста. Той посочи, че безкрайните упражнения с името му са довели до това решение и иска да запази достойнството си. Освен лични, изтъкна и професионални мотиви да напусне поста.

 

"Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) роди повече светци, отколкто Българската православна църква. Проверяваните излязоха с ореоли."  Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Константин Бачийски в началото на дебата за гласуване оставката на председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров. Точката е част от дневния ред на парламента, но молбата на Цацаров е да бъде освободен от началото на март.

 

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че са очаквали в зала да бъде и Сотир Цацаров.

 

"Още повече в контекст на това, че има и критики към работата му, има и позитивни изказвания, беше логично в края на този предсрочно прекратен мандат, той да даде и някакъв отчет от тази трибуна пред Народното събрание. Мисля, че трябваше да има някаква дискусия по този повод. Доколкото виждам нещо бързате. Не мога да разбера защо днес, а не утре и какво толкова пък би станало или пък не искате да има някакъв сериозен дебат по тази тема. Според мен това, което правите по този начин ми се струва крайно нелогично. В комисията по антикорупция в парламента имахме изслушване на г-н Цацаров, но и то се случи малко насила. Какъв е проблемът да дойде г-н Цацаров, да си каже какво е правил, да си каже мнението по някакви въпроси и да се продължи нататък с някакъв нов закон. Така само освобождаваме, после все едно нищо не е било, не ви отива. Вие обикновено в управляващото мнозинство сте за гласността, прозрачността, а когато стане въпрос за нещо важно, сутринта скрихте под килима нашето предложение за енергетиката. Сега г-н Цацаров. Всичко под килима и като се дигне килимът - не знам какво ще правим", заяви още Тома Биков.

 

Ива Митева от "Има такъв народ" отчете, че парламентът е в хипотеза на подадена оставка от страна на Цацаров. "Има категорично становище от КС по повод подадената оставка , в която той категорично казва, че това е субективно право. Народното събрание единствено може да установи дали тази оставка е действителна, категорично да се произнесе по нея и да я прекрати. Дори не може да реши нещо извън това, което съответният орган е подал. Ние трябва да подадем оставката такава, каквато е подадена от г-н Цацаров", заяви още Митева.

 

От своя страна Крум Зарков от БСП заяви, че всяка година Сотир Цацаров внася доклад за дейността на комисията. "Какво се случва днес? Това предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на КПКОНПИ е предизвестено още, когато той беше избран, така както е предизвестен провалът на органа, който вие създадохте. Тогава под фанфарите на един мега, супер, хипер орган, който трябваше да задоволи натиска на международните институции поради видимото несправяне на България с корупцията по високите етажи на властта, мнозинството събра несъвместими механизми под една шапка. Това съвпадна с изтичането на мандата на г-н Цацаров като главен прокурор и той намери пристан в този закон", заяви още Зарков. По думите му реалността е, че това се измерва в много изгубено време.

 

Миналата седмица комисията по антикорупция в парламента изслуша Цацаров за дейността на оглавявания от него орган. Когато той напусне поста, Цацаров ще стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6001 |31.01.2022 Атлантическият съвет: Бюджет 2022 налива 126 млн. на Русия за ремонт на МиГ-ове, парламентът да спре това! . 5| 3057 |29.01.2022 Освободиха ръководството на ”Булгаргаз” . 10| 3060 |28.01.2022 Парламентът: Депутатите изслушват премиера /видео/ . 7| 2974 |17.01.2022 Спортният министър ще освободи ръководството на тотализатора с едностранен акт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads