Реклама / Ads
3| 3159 |05.04.2021 НОВИНИ

FT: Партията на Борисов трудно ще сформира правителство при липсата на подкрепа от съперниците

.
Партията на дългогодишния премиер Бойко Борисов спечели парламентарните избори в България в неделя и така му даде предимство за сформиране на кабинет, според данните на exit poll-овете. Въпреки това обаче Борисов, който е начело на най-корумпираната според “Трансперънси интернешънъл” държава, ще се затрудни с коалиция заради заявката на опонентите да не участват в правителство, водено от лидера на ГЕРБ.
 

Борисовата партия спечели 25.7% от гласовете в неделя, според данните на “Алфа рисърч”. Този резултат е значително по-нисък от постигнатото на предходните избори преди четири години, когато ГЕРБ печели 33.5% от подкрепата. Партията губи битката в София за пръв път от 15 години. 

 

Опозицията в лицето на социалистическата партия печели 17.6% - значително по-малко от очакваното. А нова партия на име “Има такъв народ”, водена от популисткия телевизионен водещ Слави Трифонов се нареди трета с 15%. Други данни, на агенция “Галъп интернешънъл” нареждат Трифонов втори. Лидерът на “Има такъв народ” още в началото ясно заяви, че няма да се коалира нито с ГЕРБ, нито с БСП.

 

Борисов може би ще се затрудни във сформирането на кабинет, защото от всички седем партии, които изглежда ще влязат в новия парламент, три са открито анти-ГЕРБ. Опозицията се зароди по време на протестите през изминалото лято, които бяха против фигурата на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Те са обвинени във връзки с бизнесмени като Делян Пеевски. 

 

Демонстрациите продължиха над 100 дни и избухнаха след рейда на прокуратурата в сградата на президентската институция.

 

Но протестите бяха подхранени от гневът срещу корупцията и това, което според критиците на Борисов е законова система, която пази правителствените кръгове и удря селективно враговете на властта. Борисов, който е на власт от 2009 г. с две кратки прекъсвания, отказа да подаде оставка. 

 

Самият Слави Трифонов се кандидатира за пръв път. Платформата му се обявява срещу корупцията и тя стъпва върху призив за пряк избор на главен прокурор, национален омбудсман и шефовете на регионалните дирекции. Изглежда, че неговата партия ще детронира Движението за права и свободи, което бе сочено като трета политическа сила. ДПС представлява етническите турци в страната.

 

Според exit poll-овете “Демократична България”, един от основните мотиватори на протестите през изминалата година, печели около 10% от гласовете. Протестната коалиция “Изправи се! Мутри вън” също прехвърля прагът от 4% за влизане в Народното събрание. 

 

Борисов гради образа си на ефективен управник, който подобрява инфраструктурата в страната. Той самият обаче се е сблъсквал с обвинения за връзки с мафията и корупцията. През лятото в пространството се появиха снимки от неговата спалня, на които се вижда пистолет на нощното шкафче и големи пачки с неясен произход, които са на приблизителна стойност от 1 милион евро. Бившият бодигард на комунистическия диктатор Тодор Живков призна, че притежава оръжие, но в разгара на скандала заяви - снимките са фалшификати.

 

Според анализатори формирането на правителство при сегашните обстоятелства ще е трудно и времеемко. Не се изключва вариант за нови избори. 

 

Забавяния могат да спънат България в опита да усвои своята част от фондовете за възстановяване на ЕС и да провали плановете за присъединяване към еврозоната през 2024 г., както и за влизането в Шенген.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 29540 |05.04.2021 Фейсбук за Борисов: ”С мутри не се преговаря”, ”Мамин сладък”, ”Тъжен и нелеп” . 25| 6373 |05.04.2021 Проф. Мария Пиргова: Целта на Борисов е да не се допусне служебно правителство . 9| 3942 |05.04.2021 Партията на Слави Трифонов печели в Плевен . 59| 17048 |05.04.2021 При 54.63% от протоколите: ГЕРБ пада, партията на Слави качва, ВМРО изпада. ИТН води в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads