Реклама / Ads
21| 5376 |05.04.2021 НОВИНИ

El Periodico за Борисов: Репутацията на ”Батман” спада

.
Нито лошото управление на пандемията, нито корупцията, нито изтощението на българския народ от живота в най-бедната държава в Европейския съюз попречиха на популиста и премиер Бойко Борисов да спечели за пети път парламентарните избори, макар и да има спад в подкрепата, която ще го затрудни във сформирането на кабинет. Резултатите от exit poll-овете дават на партия ГЕРБ, основана от Борисов през 2006 г., максимум 25.7% от гласовете и 70 места в следващия парламент - 25 народни представители по-малко от досегашния мандат.
 

Това е най-ниския резултат за Борисовата партия и е по-лош от соченото от социолозите. Всичко това, заедно с категоричния отказ за съвместно управление от много партии, затрудняват Борисов в сформирането на нов кабинет. Официалните резултати все още не са ясни и ще бъдат готови в средата на следващата седмица. аок те потвърдят това, Борисов, който пуравляваше през последните 4 години заедно със силно националистически партии, няма да може да намери партньори, за да достигне заветната цифра от 121 депутати в парламента. 

 

Социалистическата партия също постигна лош резултат - 17.6% от гласовете на избирателите. Това е с 10% по-ниско доверие сравнено с парламентарните избори през 2017 г.. Депутатските места са почти наполовина спрямо тези в 44-тото Народно събрание - левицата получава 48 мандата спрямо 80-те, които имаше до преди изборите. 

 

Социалистите заявиха в предизборната си кампания, че няма да се договорят за управление с Борисов - нещо, което и самият победител в лицето на ГЕРБ отхвърли като вариант. Протестната партия на Слави Трифонов “Има такъв народ”, която се яви за пръв път на избори, успя да спечели 17.6% от подкрепата и получава около 42 депутатски места. Формацията се появи в разгара на антиправителствените протести миналото лято.

Без ясни позиции по много национални или международни политически въпроси, както и малко дадени интервюта в разгара на предизборната кампания, Трифонов успя да убеди избирателите с популистки послания, които бяха срещу корупцията сред политическия елит, в който влизат както ГЕРБ, така и БСП. Според заявката партията също няма да участва в такава конфигурация.

 

29 или 30 депутати получават от ДПС. Партията на етническите турци бе една от важните за сформирането на кабинет в предишни години, но това няма да е достатъчно за управление на ГЕРБ. Борисов няма да постигне мнозинство дори и с 11-те депутати на националистите от ВМРО, съюзници на Борисов до този момент. Спорно е попадането им в парламента. 

 

Сложен е въпросът и с други две партии на протеста - “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!” Ако всички тези партии удържат на казаното до момента, изборната математика ще направи на практика изключително трудно сформирането на кабинет около Борисов или левицата. 

 

Спада популярността на “Батман”

 61-годишният премиер с прякор “Батман” е служил като пожарникар, полицай, шампион по карате и бодигард на Симеон Сакскобургготски и комунистическия диктатор Тодор Живков. Борисов е бил кмет на София в периода 2005-2009 г. 

 

Борисов се ползва с все още голяма популярност заради мерки като повишаване на минималната работна заплата на 235 евро. Тя обаче е засенчена от неуспехите му в борбата с корупцията и олигархията, която доминира в страната. Миналото лято управлението преживя вълна на огромни рпотести, които обвиняваха властта в покровителство над олигархията и участие в корупция. Нещо повече - управлението на пандемията е лошо. България няколко пъти е била първа по смъртност от COVID-19 в света, а освен това отчита рекорди в броя на заразените и хоспитализираните. 

 

Въпреки тези данни и най-бавният процес по ваксинация в ЕС, баровете и ресторантите отвориха външните си площи в четвъртък, четири дни преди изборите. 

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

----------------------------------------------------------

ФрогНюз държи да припомни, че каталунското издание “El Periodico” публикува информацията за разследването на властите в Барселона, което замеси името на Бойко Борисов в международна схема за пране на пари. Не е ясно какво се случва с това разследване, в което участва и българската прокуратура, разпитала самия Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 29549 |05.04.2021 Фейсбук за Борисов: ”С мутри не се преговаря”, ”Мамин сладък”, ”Тъжен и нелеп” . 20| 11411 |04.04.2021 Le Monde за Борисов: Никой не би оцелял след тези скандали, освен ”Тиквата” . 23| 8473 |02.04.2021 Politico за Борисов: Заменя медийния прожектор с Facebook и ”селски чар” . 31| 4607 |02.04.2021 Борисов: Ако имахме държавен глава и изборите бяха след седмица, щяхме да сме по-спокойни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads