Реклама / Ads
1| 3066 |14.11.2021 НОВИНИ

Reuters: Трети избори за година в България и опит за излизане от задънената улица

.
Трети за годината парламентарни избори са провеждат в България днес. Според данните на социологическите агенции и този път резултатите няма да са категорични, което може да се окаже проблем за справяне с високите цени на енергията, пандемията от COVID-19 и широко разпространената корупция.
 

Нов провал в опита да се преодолее политическата безизходица и да се излъчи работещо правителство в най-бедната държава-членка на Европейския съюз може потенциално да забави и плановете на страната да приеме еврото до 2024 г.

 

Тази неделя българите избират и президент на страната. Според социологическите проучвания Румен Радев, настоящият президент на страната, ще бъде преизбран. 

Месеци наред България е във хватката на политическа несигурност. Изборите през април сложиха край на 10-годишното управление на бившия премиер Бойко Борисов и партията му ГЕРБ, а това се случи след масови протести на граждани, недоволни от управлението му. Политическите различия и дълбокото съперничество попречиха на опонентите на Борисов - така наречените "партии на промяната", да излъчат управляваща коалиция след изборите както през април, така и през юли.

 

Според последните данни на агенциите ГЕРБ печели 24% от гласовете на избирателите, което отново поставя Борисовата партия като най-голямата парламентарно представена партия. Но 62-годишния бивш бодигард на диктатора Тодор Живков по всяка вероятност няма да намери партньори, за да състави коалиционно правителство, твърдят анализатори. 

 

На хоризонта има и нова центристка формация, която се обявява за нулева корупция. Зад нея стоят двама бивши служебни министри, възпитаници на “Харвард”. Смята се, че те имат най-голям шанс за провеждането на разговори за съставянето на кабинет с две други антикорупционни партии, както и със социалистите в лицето на БСП. Според проучванията “Продължаваме промяната” получава около 15-16% от гласовете на избирателите и се бори за второто място в следващото народно събрание.

 

Хиляди българи взеха участие в антиправителствените протести срещу кабинета на Бойко Борисов през лятото на 2020 г. Бившият премиер е обвиняван, че работи заедно с главния прокуор Иван Гешев и е работил за облагодетелстването на олигарси и бизнеси, близки до партия ГЕРБ. Самият лидер на формацията отрича. 


превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2931 |14.11.2021 Карадайъ гласува, но се съмнявал в честността на изборите . 1| 2980 |14.11.2021 Изборите в страната: Спокойно начало, но и пробеми на места . 7| 3015 |14.11.2021 Le Monde: България отива на избори насред здравна хекатомба . 0| 3330 |14.11.2021 Важно за изборите 2в1: Как се гласува с машина?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads