Реклама / Ads
14| 5772 |18.02.2020 НОВИНИ

Тренд: Партията на Слави трета сила, ако изборите бяха днес

.
Формацията на Слави Трифонов - ”Има такъв народ”, е трета политическа сила със 7,1% подкрепа. 5+1 партии влизат в следващия парламент, ако изборите бяха днес. Това сочат данните от изследване на ”Тренд”, направено през февруари, за нагласите на българите спрямо основните партии и институции.
 

ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила с 20,3% подкрепа, изпреварвайки с малко над 2% БСП, която получава 18,1% подкрепа. Партията на Бойко Борисов след местните избори се ползваше с традиционния "бонус" на победителя от вота, но този ефект вече е консумиран. Кризата около водата в Перник вероятно също оказва влияние и това е довело до лека ерозия в подкрепата на основната управляваща партия, сочат социолозите.

 

В Народното събрание към днешна дата влизат още ДПС (6.7%) и Демократична България (4%). ВМРО остава с 2,6% подкрепа, което запазва реални шансове за представителство на партията на Каракачанов в следващия парламент.

 

Наблюдава се лек спад на положителната оценка на работата на парламента - 20%, докато правителството се държи на сходни нива - 28% в сравнение с последните месеци.

 

При оценката за работата на президента се отчита лека ерозия без това да довежда до безпрецедентно ниски нива на подкрепа. Спадът вероятно се дължи на изнесените в публичното пространство разговори между него и командира на Военновъздушните сили.

 

Отчита се подобряване на стойностите за оценката на работата на прокуратурата в сравнение с проучване през месец ноември. Традиционно при встъпването в длъжност на нов титуляр начело на институция се регистрира повишаване на доверието, а към това трябва да се добавят и акциите на прокуратурата от началото на годината.


Съществен спад се наблюдава в положителната оценка за работата на омбудсмана, дължащ се на факта, че новият титуляр на поста не е толкова разпознаваемо и одобрявано лице в сравнение с предишния. Делът на посочилите, че не могат да дадат оценка за работата на омбудсмана нарастват с 15% през февруари в сравнение с месец май 2019 г., а положителните оценки отбелязват спад от 65% на 40%.

 

В челната петица на министри с най-висока положителна оценка за работата си се нареждат Томислав Дончев с 30%, Красен Кралев с 27%, Екатерина Захариева с 26%, Младен Маринов с 25% и Емил Димитров-Ревизоро с 25%. В дъното на таблицата остават Деница Сачева с 12%, Данаил Кирилов 12%, Марияна Николова с 13%, Емил Караниколов с 13% и Росен Желязков с 14%, като техните позиции се дължат по-скоро на слаба разпознаваемост към този момент.

 

При армията, полицията, БНБ и Българската православна църква положителните оценки са по-високи от отрицателните.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5139 |16.02.2020 Слави Трифонов учредява ”Има такъв народ” . 12| 5033 |11.02.2020 Прокуратурата иска забрана на партията на Боян Расате . 5| 4557 |07.02.2020 Учебници по православие предлагат Българската православна църква и три издателства . 4| 5439 |05.02.2020 Слави Василев: Радев вижда като общо дело между прокуратура и правителство течът на СРС-та

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads