Реклама / Ads
3| 4556 |22.07.2021 НОВИНИ

Партиите обявиха при какви условия ще седнат на преговори с ИТН

.
Източник: БГНЕС
Всички формации, поканени на преговори от “Има такъв народ” обявиха, че ще седнат на масата. Какво ще се случи от там нататък обаче не е ясно, а всяка политическа сила обяви своите условия днес.
 

БСП са готови за диалог и се надяват първата среща да не е последна. “Изправи се! Ние идваме” са категорично против кабинет с участие на ГЕРБ и ДПС. “Демократична България” пък искат да знаят как ИТН си представя архитектурата на парламентарната конфигурация, която ще излъчи евентуалното правителство и какви са целите. Едва на последно място е евентуалния състав на Министерския съвет. От ДПС пък не коментират предварително

Общо взето това става ясно след първия работен ден на депутатите след откриването на 46-тото Народно събрание. Създадени бяха първите комисии, стигна се и до първите сблъсъци. ГЕРБ играят в опозиция, а “Има такъв народ” не покани на разговори единствено формацията на Бойко Борисов. 

 

Припомняме, че още вчера Тошко Йорданов заяви - ако остават предварителните заявки за промяна в държавата и продължава да няма претенции за министерски постове, правителство ще има до две седмици. Ако това не се случи обаче, Йорданов предупреди - вероятността за предсрочни избори не е никак малка. 

 

"Ние, както заявихме, сме готови за диалог и смятаме, че в тази ситуация, разговорите между парламентарните групи са необходими, дори и задължителни, за да намерим най-верния път, така че да не оставим страната в следващите месеци без стабилно управление. Надяваме се, че тази първа среща няма да е последна", посочи лидерът на левицата Корнелия Нинова, цитирана от Българското национално радио. 

 

"Много е важно на ДПС реалната му възможност да влияе върху процесите във властта върху едно бъдещо управление да бъде ограничена. Нас ще ни интересува и като първа тема, е как те си представят архитектурата на парламентарната конфигурация, която ще излъчи евентуалното правителство. Втори въпрос - какви цели си поставяме, политически, да бъдат реализирани от това правителство с тази парламентарна подкрепа. И едва трети въпрос е обсъждането на техните предложения за евентуален състав на Министерски съвет", посочи Христо Иванов, съпредседател на “Демократична България”. 

 

"Реално, след като се проведат съответните дебати, решение за преизчисляване на пенсиите може да се вземе от дата, евентуално, 1 октомври. Не желаем постове, позиции. Не желаем да участваме в парцелиране на властта. Най-важна е програмата, но също така са важни и хората, които ще извършват промяната", заяви Мая Манолова от “Изправи се! Ние идваме” и категорично предупреди, че няма да подкрепят кабинет с участието на ГЕРБ и ДПС.

 

Лидерът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ пък бе лаконичен и отсече - има покани за срещи, които ще се случат. Коментарите обаче ще са след това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5164 |22.07.2021 Доц. Христев: Партиите за промяна на проблемите ”Борисов - Пеевски” да върнат фокуса, където му е мястото . 28| 3943 |21.07.2021 Тошко Йорданов: Ще предложим кабинет и ще разговаряме за политики с партиите . 1| 3217 |21.07.2021 Радев: Партиите трябва да поемат отговорност и да съставят правителство с широка подкрепа . 18| 3446 |20.07.2021 Ресторантьорите се обявиха против Стойчо Кацаров да остане здравен министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads