Реклама / Ads
8| 3216 |21.06.2021 НОВИНИ

Първан Симеонов: Предизборен диалог няма. Всеки политик говори на собствения си балон

.
Първан Симеонов Източник: БГНЕС
Смятам, че отказа на политиците да влизат в разговори, е страничен ефект от всеобщата демократизация на медийното пространство, това е тъмната му страна. В социалните мрежи вече всеки може да си е сам „медия” и не е толкова важно какъв е смисълът на казваното, а дали се харесва. Получава се така, че всеки говори на собствения си балон, с извинение. Става парадоксален дефект от ефекта. Ефектът е на демократизация, на разширяване, а дефектът е, че се губи диалога.
 

Това коментира пред novini.bg политологът Първан Симеонов по повод липсата на политически дебати по време на предизборната кампания.

 

„Бойко Борисов си прави кампанията чрез социалната мрежа и избягва разговорите. Донякъде това за него е нормално, по този начин се обръща към своите хора, защото чувства заплаха за тях при новите „ветрове” да не се насочат другаде. Слави Трифонов е избрал само един канал – своят собствен, и нищо повече. БСП е изправена пред необходимостта повече от всякога да търси своето вътрешно сцепление, защото няма гаранции, че няма да има и  последващо разцепление там. Ето защо трябва да говори на своите вътрешни публики. ДПС по традиция е като черна кутия – и без друго не влиза много в разговори с други. При Мая Манолова и патриотите се наблюдава организиране на вътрешните им публики, защото не са наясно как ги възприемат останалите. Колкото и да е странно, само от „Демократична България“ успяват на този етап да говорят и за аудиторита навън. Необичайно е, защото досега те разговоряха предимно едни с други, но в рамките на дясната общност“, коментира Симеонов.

 

„Както се вижда всички останали са обърнати навътре към своите хора и се получават едни успоредни разкази“, добави той.

 

По думите му всеки вярва на каквото иска  и хич не слуша другия.

 

„Генералната предпоставка за слуващото се, вече я посочихме – наличността на социалните мрежи, където всеки човек сам си е медия. Уж всеки говори на всички, но се слушат само в приятелските кръгове. Феноменът на живото излъчване в мрежите е точно този на монолога. Преди имаше пресконференция, можеше да се задават въпроси. Сега заставаш пред микрофона, изстрелваш някакво послание и няма въпроси, няма отговори, няма нищо. Плурализмът се свежда само до това, че всеки може да каже каквото си иска. И тук идва голямата драма за нас, самите – да си изберем кого да слушаме. Как избираме? Информирано! Не мисля. Ние сме далеч от рационалния избор. Само лайкваме и подбора си правим чисто емоционално“, обясни политологът.

 

Според него голямото разделение между хората у нас започна миналото лято по време на протестите.

 

„Тогава настана диаметрална поляризация между лагера на недоволните и този на управляващите. Двата полюсни лагера разказват свои паралелни, но противоположни разкази. От тогава досега живеем така и ще продължим незнайно докога. В крайна сметка „гласът народен” ще избере един от двата разказа на поправителното избиране, което ни предстои. Ако това не се случи и на този вот, то ще трябва да се върви на някакъв вариант за деескалация. Защото от едната страна е натрупано много огорчение, енергия за ревизии, което е закономерно. От другата страна виждаме свиване на гарда, капсулиране и опити за надъхване. Всичко това ще трябва да завърши или с победа на едната, или с някаква форма на помиряване, на туширане на напрежението. Подобна ситуация се е случвала не за първи път, но сега доброто е, че нямаме икономическа стагнация като преди. Сега икономическото положение не е толкова лошо и това като че ли прави градуса на недоволството не толкова висок. Не е като през 90-те години на миналия век. Сега напрежението е предимно „горе”, не толкова „долу”. Нямам представа докъде ще ни доведе то, но, ако това е обществената поръчка, то ще трябва да живеем така“, каза още Първан Симеонов.

 

По думите му резултатът от политическите монолози е усещането, че предизборна кампания няма.

 

„Погледнете, почти липсват билбордове на кандидати за депутати. Вече почти година от миналото лято, си живеем с усещането, че сме в кампания и така и не успяхме да дефинираме кога точно започна новата“, добави той.

 

„Според проучванията на „Галъп“ в момента шансовете на ГЕРБ и ИТН са изравнени. Но, за да сме коректни докрай, трябва да уточним, че има още 2-3 седмици до вота и не бива да предпоставяме победител в тази непредвидима среда. За изборната активност също нямаме право на категорична прогноза, защото някои твърдят, че ще е по-висока от предния път, обаче има фактори, които биха повлияли да е по-ниска от тази на 4 април“, коментира още Симеонов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4832 |17.06.2021 Първан Симеонов: Възможно е 12 години по-късно ГЕРБ дори да загуби изборите . 7| 5439 |16.06.2021 Първан Симеонов: Борисов беше издигнал гъвкавостта в нов стил, а сега му изглежда, че всичко е в хаос . 7| 3084 |08.06.2021 Първан Симеонов: Ако се стигне до трети вот, стомната ще се счупи . 10| 3980 |08.06.2021 Политолози спорят за оттеглянето на Трифонов – предизборен ход или логично поведение?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads