Реклама / Ads
20| 6874 |13.04.2020 НОВИНИ

Първан Симеонов: Премиерът мисли за пандемията днес, а президентът за утрешната ситуация

.
В началото, когато цари уплахата, ясно е, че първият прочит ще надделява – ще затягаме мерките. Ако обаче всичко е наред, все повече ще започнем да мислим за икономическите последици и за работните места. Питат ме кой е прав в този спор между правителството и президента. Така политологът Първан Симеонов коментира позициите на премиера и на президента за пандемията и COVID-19.
 

И двете страни са прави. Правителството действа сега в оперативната ситуация. Но е прав и президентът, който казва, че за утрешния ден трябва да мислим от сега. Здравни мерки взехме навреме. Явно, че и за икономиката трябва да вземем мерки навреме. И естествено, че от сега трябва да мислим за следващия ход, което трябва да стане леко, контролирано, поетапно, с разумно разхлабване. Затова казвам, че президентът мисли за утрешната ситуация, за днешната нещата са горе-долу ясни, поясни той пред Банкеръ.


Политологът коментира и проблема около вдигане на заплатите на депутатите: За мен генерално погледнато всички тези неща са популизъм. Но на фона на други неуверени крачки, може би това беше по-добрия вариант. Тоест, ситуационно погледнато е окей. Но генерално погледнато не е много окей, защото това подхранва тази прословута идея, че депутат е нещо лошо, че Народното събрание е нещо лошо. Ние сякаш забравяме, че това са нашите представители. И ние не им даваме заплата, защото нещо ги укоряваме, а им даваме заплата, защото те са нашите представители и нещо работят. Като благотворителен жест е добре това лишаване, особено в тази ситуация. Но генерално този патос – дай да намалим заплатите на депутатите, излъчва онова навично говорене срещу парламента. А който говори срещу парламента, говори срещу самата представителна демокрация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5340 |12.04.2020 Премиерът: Ще дойдат и хладилните камиони, ако изпуснем пандемията . 26| 20653 |09.04.2020 Д-р Антония Първанова: Кризата с COVID 19 не е здравна, а политическа и икономическа . 21| 6130 |09.04.2020 Премиерът категоричен: Министърът няма да понесе отговорност за ББР. Останалите - да . 44| 6722 |08.04.2020 Премиерът: Министърът да уволни Мавродиев и борда на директорите на ББР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads