Реклама / Ads
37| 7245 |09.04.2020 НОВИНИ

Румен Радев: Спорът е в главата на Борисов, такъв няма

.
Румен Радев Източник: Кадър бТВ
Нямаме проблем с премиера. Проблем трябва да търсим там, където се сблъскват различни идеи - сблъсък на паника и страх с действителността. Как забивам нож в гърба му? Фактите се изопачават. Направих своето обръщение на 3 април, в което призовах за реални стъпки. Държа да бъде обърнато внимание на тях- какво следва после? Това е спор, който е в главата на Борисов, който го няма. Никога не съм казал да падат ограничения. Казах, че е време да се мисли за ясна национална цел и да започнем поетапно излизане от това състояние.
 

Това каза в извънредното издание на "Питай президента" по бТВ, което цели да да се представи ситацията в страната си през погледа на президента Румен Равед в 28-я ден от извънредното положение. Ето какво още каза държавния глава:

 

Опасностите след вдигането на мерките

По думите му премиерът е много обигран политик и не хвърля думи на вятъра. "Не приемам да се гради образът на спасител върху страха, който сам раздухва с трупове. Ако нещо се обърка, ще има виновен. Разбира се, това ще съм аз. Не критикувам карантината. Апелирам да има достатъчно мерки - социални, икономически. ограниченията да се управляват разумно. Хаосът при излизането от строгите мерки може да е много по вреден от този, който се създаде от въвеждането на извънредното положение. Не казвам да излизаме сега, а да мислим. Това е много сложен въпрос.
излизане не като дата, а какви критерии трябва да се спазват. Да има три важни фактора - капацитет на болници, капацитет на тестване, капацитет на хора с антитела.

 

"Когато армията от безработни се множи всеки ден, мисля че е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентство и Борисов. Няма да участвам в този спектакъл. Премиерът да е наясно, че президентът и хората не сма публика, от която по всяко време се очакват аплодисменти. Не мисля, че сме минали границата в отношенията си. Трябва да има баланс. Всяка власт се нуждае от коректив, особено след като е взето решение, без да предупреди за извънредно положение, обявено посред нощ, нямаме парламентарен контрол, не работи съдебната власт. Масовото съзнание е намалено от масовия страх.", каза Радев в отговор на въпроса защо в условията на криза има институционални престрелки.

 

"Бързото вдигане на мерките би могло да активира вируса в по-голяма степен. Премиерът пропусна, че в същото това обръщение на СЗО и д-р Тедрос се казва, че към пандемията трябва да се подходи с комплекс от агресивни мерки, които включват тестване, проследяване на контактите и изолация и призовава за безплатно тестване. Защо не се вслушва борисов в това? Изпуснахме моментът с безплатното тестване. Не се бъркам в работата на експертите и ги уважавам.


Има два вида тестване. Бяхме неподготвени и не приехме тази стратегия и не доставихме такива. Едните тестове са в началото, както направи Сингапур, Южна Корея, Германия. Има активно тестване, за да имаме информация каква е ситуацията. Вторият етап е да се установи кой има антитела. Кабинетът взе навременни и ясни мерки за социална дистанция - това е факт и е много положително. Когато се появи първият заразен, тогава кабинетът започна, но успя да активира родната промишленост да шие костюми. Кабинетът, освен това, разгърна и активна информационна кампания. Но не забравяйте - безплатни тестове, масови тестове трябва да бъдат осигурени.
Миналата година кабинетът даваше огромни пари за самолети, за газопровод. Те не бяха ли скъпи? Приоритетът на кабинета е в инвестиция в инфраструктурни проекти. Трябва да се дава повече за хората, инвестицията да се обърне в човешки капитал. Ако инвестирахме в образование, здравеопазване, щяхме да имаме друга готовност." изказа позицията си Радев.

 

.

 

Ветото на закона за извънредното положение и смъртта на баща му

"Защо беше реакцията на моето вето? В края на краищата всички народни представители го приеха. "Льо Монд" цитира и даде положителна оценка на това вето. Защо трябваше от там нататък да има тия избухвания?", попита президентът.

 

"Баща ми ме е възпитал да се отнасям с чувство на дълг към всичко. Нямам нужда от личен говорител, който да обявява за смъртта на моя баща. Това е лично. Премиерът се самопровъзгласи за такъв. Два часа преди ветото звъннах на премиера и му казах, че ще налагам вето на две разпоредби - за дефиницията на “информация” и вторият за спекулата, където се сриваха всички пазарни отношения. Беше редно в такава ситуация, не е нещо срещу Борисов. Чувахме се редовно преди това, след това - не. Когато се говори изкривено през медиите, това вече се превръща в проблем", сподели Радев отношението си към изказванията на премиера Бойко Борисов.

 

Даренията и заплатите

Относно даренията Радев заяви: "Народните представители приеха команди. Те сами допуснаха да бъдат управлявани по този начин. Как се стигна до това доброволно отказване от заплати? По команда на Борисов. Неведнъж българският парламент е приемал да бъде командван. На мен този стил не ми е присъщ. Някои дори мечтаят за военно положение. Имаше такива приказки, изречени в ефир.", каза Радев, но отказа да отговри дали визира призива на главния прокурор Иван Гешев.


"Това е шашкане от всички посоки, което се случва в момент. Казал съм какво очаквам, а то не се сбъдва. За мерките има консенсус. Българите се научиха да спазват социалната дистанция и изолация, но изоставаме с въвеждането на ефективни икономически и социални мерки. Това е огромен проблем", каза още Радев.

 

На въпрос дали той се числи към ситите или гладните, Радев отговори: "Илюзия няма - заплатата ми позволява да имам неща, които обикновеният българин не може да има. Затова дарих още март цялата си заплата във Видин. Политически фарс е това, което се развива в НС със заплатите. Нова е доброволен и личен жест, който се опорочи в българския парламент, за съжаление." каза още президентът.

 

Предприетите мерки и от какво имаме нужда
Относно икономическите мерки Радев коментира, че реакцията на работодателите ще покаже дали е ефектна мярката 60/40. "Има индикации, че повече работодатели може да се включат към нея, но още нямаме информация за това какво ще се случи. Задължително трябва да има помощи към хората. Помощите трябва да са безвъзмездни. Нямаме такива в момента. Държави масово въведоха такива мерки. Хора с надомни занятия и културни дейци... всички трябва да бъдат включени към подобни мерки. Опасността е глада да победи страха? Това ли трябва да се случи? Радвам се, че в момента има вслушване в това. Синдикатите искат да има ваучери за храна за най-засегнатите, преразглеждане на финансовите и инвестиционни приоритети. Има резерв, който правителството все още не обсъжда, незнайно защо. Горанов го спомена в началото и после диалогът замря. Има вътрешни резерви. Ще ги преразгледаме ли?", запита Радев.

 

"Важно е хората да усетят, че има държава, която мисли за тях. Това влияе и на психическия климат на семействата, който е много разклатен. Под психическо напрежение имунитетът много бързо се срива. Към мен има обаждания и молби от родители с деца с увреждания, за които става непосилно да стоят у дома. Тези мерки в някои отношения са непосилни - касто глобите, така  и характер на мерките. Идва един момент в който хората прекрачват психологическа бариера. Не трябва да допускаме това да се случва в България - хората да излязат навън масово, след като времето се стопли. По-добре е с ясни правила да се каже къде и как ще се излиза - по един, с дете в парка… Във витоша повече ли са вирусите в метрото, автобуса, магазина? Трябва нещата да се случат, но управляемо и навреме. Да не стане така, че в един момент хората да омаловажат мерките?", предупреди Радев.


"В момента, в който излезем, поради факта, че закъсняваме с подкрепата към хората в най-голяма нужда - домакинства, малък и среден бизнес, ще губим конкурентноспособност. Ако се забавим с мерките и възстановяването, ако изпаднем в рецесия, а други държави дърпат мощно напред, каков ще се случи? Масова емиграция. Това е най-лошият сценарий на фона на демографската катастрофа. Трябва да се преразгледа актуализацията на минималното обезщетение. Безработицата е най-голямата беда да управлението. Тя ражда болести, престъпност. Трябва да мислим как да я снижим и да запазим трудовата заетост. Длъжен съм да посочвам слабостите, породени от действието или бездействието на изпълнителната власт. Не очаквайте конкретни стъпки, цифри. Това е в прерогатива на изпълнителната власт.", бе категоричен Радев.

 

.

Смъртността в България

"Едва днес чух за зелени коридори за детски консултации. За това апелирам да се адресира много сериозно. Това са ограничителни заповеди на Ананиев. На месец хиляди българи се диагностицират с рак. Ако това не бъде извършено навреме, какво ще се случи? Вече имаме смъртни случай заради това, че не се посещават болниците. Стана модерно и непрекъснато се говори за смърт. Хората са затворени и това гледат от екрана. Искате ли да си поговорим за смърт? Хората претръпнаха. Смъртността в България - като президент не искам да деля живота и смъртта на българите само на такива, починали от ковид и други. Годишно в България умират хора от усложнения от грип. Няма ли да направим брифинг колко души умират на ден в страната? По груби цифри това са 300 души дневно. Клко са от глад, от липса на достъп до здравеопазване? Само сега ли се сетихме за възрастните хора в българия? Пак ще забравим за тия хора след кризата.", изказа безпокойстовто си президентът.

 

Ще бъде ли свикан КСНС

"Първите изявления на водещите експерти бяха, че този вирус няма да стигне до България. После, че грип от тип Б е много по-опасен. Дни по-късно съществуването на щаба беше факт. Как да свиквам КСНС в такава обстановка? Как така? Винаги има възможност, но оперативната дейност започна. Никой не ме пита, никой не ме предупреди за това среднощно заседание и обявававено на извънредното положение. Коронавирусът е опасност. Да, той е различен от обикновения грип, инкубационният му период е дълъг, заразяемостта е два пъти по-голяма. Представлява опасност, но трябва да има адекватни мерки към тази опасност, да се отчита общата картина.", каза още Радев.

 

Включването на армията в извънредните мерки

"Армията може да прави много неща. Но има вменено правомощие за употреба на сила. Единствено за това казвам, че е нужно да се търси по-широк консенсус, за да не остават съмнения, че армията може да се използва за употреба на сила. Кога трябваше да отида в парламента? Когато гласуваха сутринта рано за извънредното положение? Бях информиран за това от медиите и това стана публично достояние." припомни президента. 

 

Доверието в Правителството

"Свалих доверието си от правителството заради неща, които описах ясно в обръщението си, но най-вече заради начина на упражняване на властта. Начина на изразходване на публичните средства. Длъжен съм по време на криза да работя с това управление и го показах. Не съм се дръпнал аз", заяви още Радев по темата за разнобоя между институциите.

 

Дейността на Прокуратурата

Относно оценката му за главния прокурон Иван Гешев Радев кометира: "Мога да кажа, че с битовата престъпност трябва да се води решителна борба, но само усилията на прокуратурата не са достатъчни и никога тя няма да я пречупи, ако не решим проблема с бедността. За да се случи това, фокусът трябва да се прехвърли по-нагоре и да се отиде там, където има висока корупция. Там трябва да се насочим - към корупцията.",

 

СРС-тата и проверката на съпругата му

Относно разпространените от прукиратурата записи с неговия глас Радев бе категоричен, че не е знаел нито за записите. "Не знаех изобщо за тази проверка. Аз разговорът не съм го започнал. В никакъв случай не съм искал да се спира това. Знам, че в регистратурата се пазят всички заповеди и разпоредби. Те бяха предоставени на КПКОНПИ. Нито един документ не е скрит. не съм извършил никога държавна измяна."

 

Скандалът с ББР

Относно скандаът с ББР и поисканите оставки на ръководството Радев заяви: "Правосъдие в ефир е прах в очите на хората. Най важно е какво ще каже прокуратурата и дали изобщо ще каже нещо за ББР. Едрият бизнес отдавна стана приоритет на тази банка, създадена да кредитира малкия и среден бизнес. Целият проблем ще спре до ниво ръководство на банката. Отпуснатия кредит е факт.

 

Как се справя Националния оперативен щаб и единна ли е нацията ни

Защо не се използва законът за защита при бедствията, който дава много повече възможности на правителството? Защо не се използва националният план за готовност за грипна пандемия - изключително подробен документ. Той не е актуализиран от 2006 година, но дава много важни неща като например каква да е подготовката. Ако той беше спазен, щяхме да влезем много по-подготвени в тази битка. Щеше да има широк спектър - икономисти и т.н., а не само лекарски експерти.


Единни и решителни сме в лицето на тази криза. Тя показа, че можем да сме мобилизирани, съпричастни, солидарни. Можем да сме решителни в името на човешкия живот. Това, което каза британската кралицата, го казах още при първото си изявление - да сме единни с институциите. Никога не съм отказвал да подам ръка на Борисов, стига да бъде искана и стига да не се правят други сметки. Чувствам се обединител на нацията, но тя трябва да се обединява около ясни цели.

 

Уважавам решението на Светия Синод. Нека всеки бъде с молитвмите си където реши - вкъщи или пред храма, но при спазването на всички мерки за социална дистанция. Били съм изправен пред редица опасности. Ще се справим и с тази.

 

За критикети към него

Знам как да съм в битка, но знам и как да съм смирен.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7607 |08.04.2020 Първан Симеонов: Румен Радев беше затова избран, за да бъде коректив на властта . 52| 6489 |06.04.2020 Плевнелиев хвърли вината за положението ни на Румен Радев и БСП . 55| 6952 |03.04.2020 Румен Радев с изявление: Мизерията не е спасение от вируса . 5| 3932 |25.03.2020 Отлага се посещение на Румен Радев в Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads