Реклама / Ads
0| 4923 |01.03.2022 НОВИНИ

Първан Симеонов: Войната в Украйна взе една голяма жертва – Владимир Путин

.
Първан Симеонов Източник: стопкадър, БНТ
Войната в Украйна взе една голяма жертва и тя се казва Владимир Путин. Той губи войната от самото й обявяване. Това коментира в ефира на Българската национална телевизия социологът Първан Симеонов.
 

„Бяха наложени сурови санкции на Русия, Европейският съюз стига до границите на Русия, няколко държави тръгват към НАТО и ако е имал някакви съмнения, че Украйна е държава, тя вече доказа, че е – създава своя национална идеология. Вместо да разедини Запада и Украйна, той ги обедини“, каза Симеонов.

 

„България в началото взе единна позиция, след това малко пуснахме духа от бутилката. Най-важното сега е да се запази единният тон. Важно е, че президентът реагира сдържано по повод оставката на Стефан Янев. А ситуацията не е лоша и за Янев. Той получава шанс за самостоятелна изява в политиката. Харесван е, а и по всичко личи, че позицията му се споделя от сериозна част от българите“, допълни социологът.

 

Според него е изключително важно в България да не вадим вътрешните си проблеми точно в тази ситуация.

 

„Беше неизбежно да бъде сменен министърът на отбраната след соловите му акции и изявите му във Фейсбук. Не е вярно, че по време на война не се сменя министър на отбраната. Напротив, точно по време на война не може да се допусне такъв разнобой в правителството. Позициите на Янев бяха доста странни. Да говориш за войната като Путин също е доста странна позиция. Тук не става въпросът просто за думи, а за принципни разминавания“, коментира от своя страна политологът Даниел Смилов.

 

Той изрази надежда новият военен министър да бъде доста по-адекватен от стария и да не си позволява солови акции.

 

„България трябва да изготви ясна национална позиция. Трябва да видим какво можем да направим в рамките на съюзите, в които участваме. Имаме какво да дадем – и хуманитарна, и военна помощ. Освен това на президента Путин няма да му направи никакво впечатление каква помощ ще изпрати България, за да калибрира позицията си към страната ни на тази база. Неговата цел не е България, а разбиване на европейското единство. Цялата идея, че можем да вървим по някаква странична линия, няма да донесе нищо полезно на България, няма да ни сложи в някаква специална категория, а в позицията на уязвима държава, която може да стане цел на подривни операции“, предупреди Смилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3065 |01.03.2022 Българските социалисти в ЕП подкрепиха резолюцията срещу войната в Украйна и отхвърлиха текстове, пагубни за европейската и българската икономика . 0| 5566 |01.03.2022 Малинов, Русофили: Путин е православен славянин, готов e на всичко! България е въвлечена във войната . 0| 3158 |01.03.2022 Кабинетът „Петков“ се провалил в предвиждането на войната, изцепи се Дани Митов . 0| 3919 |01.03.2022 ”Анонимните” към руснаците: Ще преведем сметките ви в Украйна, ако не протестирате срещу войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads