Реклама / Ads
12| 4513 |21.07.2010 НОВИНИ

Първанов: Брюксел ни хвали, но може да се направи още

.
Георги Първанов
Докладът на Европейската комисия от 20 юли дава ясна положителна оценка за политическата воля и съществения напредък на България по основните показатели на Механизма за сътрудничество и оценка в областта на правосъдието и вътрешните работи.
 

Това се казва в позицията на президента Георги Първанов, разпространена до медиите.

В областта на правосъдието и вътрешните работи обаче предстои още много работа, която не е свързана с Механизма за сътрудничество и оценка. Това е преди всичко включването на България в Шенгенското пространство, смята държавният глава.

Въпреки това той е убеден, че компетентните ведомства и институции имат силите и възможностите да постигнат тази цел през 2011 година.

Откритият тон и мотивацията на властите и институциите, повишават значително доверието на европейските партньори в България, се казва още в позицията на президента.

Според него окуражителният характер на доклада трябва да стимулира още по-решителни действия в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Трябва да доведе и до по-съществени резултати в заключителната фаза на наказателния процес, както и до засилване ролята на превенцията като най-важен комплекс от инструменти в борбата срещу тези язви на обществото.

Докладът констатира волята за реформа на правосъдната система. Според държавния глава оптимизмът и конкретността в насоките на доклада дават увереност, че в следващите няколко месеца България може да изпълни значителна част от направените препоръки.

Трябва да бъде оценена позитивно бързата реакция на правителството и заявената му готовност за изпълнение на препоръките от доклада, смята Георги Първанов.

Според него е очевидно обаче, че има нужда от допълнителни усилия за прилагане на закона за конфликт на интереси и за подобряване на режима за замразяване и конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност.

Не по-малка е и необходимостта от усъвършенстване на защитата срещу измами и конфликт на интереси в администрацията по публичните фондове, категоричен е Първанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5037 |14.07.2010 ДПС и НДСВ топят ГЕРБ в Брюксел . 61| 6890 |12.07.2010 С гладна стачка българин обяви в Брюксел война на ядрената мафия . 15| 5104 |11.07.2010 Български физик с гладна стачка в Брюксел срещу ядрената мафия . 45| 8482 |06.07.2010 Турска фондация връща имена от Османската империя, „Атака” сигнализира ДАНС и Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads