Реклама / Ads
7| 4171 |12.02.2017 НОВИНИ

Първанов: Икономическите досиета на прехода трябва да бъдат отворени

.
Георги Първанов
Икономическите досиета на прехода трябва да бъдат отворени. Нужна е и ревизия на политическия преход. Това обяви пред БиТиВи основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов.
 

Първанов припомни, че още преди години е развивал тезата за отварянето на икономическите досиета. Той призна, че това е трудна работа, защото много от следите са заличени. По мнението му обаче едно ново управление би трябвало да може да извади на показ най-скандалните сделки и най-грубите кражби в българската икономика. Управлението ще разполага с документацията. Анализът трябвало да се направи пред обществото, а не по министерства, както предлагал Бойко Борисов.

 

"Не може, който държи хляба, да държи и ножа, образно казано. И в крайна сметка важно е, ако има престъпление, да се тръгне в посока на прокуратура и съд", категоричен е Георги Първанов. Той счита, че в българската политика има две тенденции. Едната е десетоянуарската, която е разрушителна. Първанов припомни, че тогава за малко не е бил бутнат и парламентът. Другата тенденция е тази от 4 февруари 1997 година. Тя е политика на съгласието, на разбирателството, на консенсуса, реализиран документално и чрез действия.

 

Георги Първанов коментира, че са влезли в управлението позитивно. Според него благодарение на АБВ се направила и доста добра, убедителна и работеща програма за управление. Лошото било, че в един момент тази програма е била забравена. По думите на Първанов, Борисов упорито отказвал да смени слабите, некадърни министри, защото му били пратени от коалиционните му партньори. Някои били даже лидери на партии. Това било зависимост, която блокирала работата на предходния кабинет.

 

На въпрос за оттеглянето му от лидерския пост в АБВ, Първанов отговори, че остава в партията, но няма да се занимава активно с оперативна политика. Категоричен е, че не би си позволил да се намесва на новия лидер. Достатъчно му било да дава идеи, да подкрепя или да обучава някои от по-младите. "А иначе и аз, и Ивайло Калфин, и Румен Петков сме хора, които оставаме твърдо на политическата си позиция", заключи Първанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4165 |19.01.2017 Първанов: Някои не дадоха и 100 минути на ген. Радев . 6| 5628 |05.12.2016 Първанов: Нинова забърка кашата с Решетников . 1| 8516 |16.11.2016 Скандал! МВР ще прави досиета като в ДС, вписват и татусите ни . 0| 4008 |08.10.2016 136 000 македонци са имали досиета в ДС на Тито

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads