Реклама / Ads
127| 14822 |15.12.2010 НОВИНИ

Първанов няма да отзовава посланици-агенти

.
Георги Първанов
Правителството ще се обърне с призив към президента посланиците, за които стана ясно, че са сътрудничили на ДС, след внимателна оценка да бъдат отзовани. По-късно днес президентът коментира тези изявления с думите:”Искам да попитам, ако Тодор Живков е бил добрият държавен ръководител, защо посланиците и дипломатите от този период насам са лоши”.
 

„Познавам част от този списък, това са дипломатите, които 20 години работят за демокрацията", посочи държавният глава. „Те, а не сегашното правителство, вкараха България в ЕС и НАТО без никакви забележки и без никакви проблеми", допълни Първанов.

Той категорично се противопоставя на чистката по политически причини. „Готов съм да отворим всяка папка и да видим за кого какво има", изтъкна държавният глава.По думите му, ако за някой от посланиците ни се открие нещо укоримо, то той трябва да си отиде. Първанов подчерта, че е убеден, че по-голямата част от дипломатите ни агенти са си вършили съвестно работата.

На въпрос ще ни навреди ли в международен план това, че наши посланици са били част от ДС, Първанов отговори: „Може да ни навреди една политическа позиция".Държавният глава коментира още, че част от имената на посланиците-агенти отдавна са известни. Попитан трябва ли да има закон, който да ограничава бивши служители на ДС да бъдат дипломати, той отговори: „Не може да има лустрационни закони и това не го казвам аз, казва го Конституцията".

По-рано днес Борисов заяви, че на днешното заседанието на МС лично ще постави въпроса пред външния министър Николай Младенов за посланиците, за които беше установена принадлежност към ДС.

Моето разбиране, предполагам, че и партията ще го подкрепи, е че с тези хора трябва да се разделим. Няма логика примерно в една държава да изпратиш човек, който хората там да знаят, че е агент на Държавна сигурност", коментира пред журналисти премиерът.

Не случайно, когато сме казвали, че бившата Държавна сигурност е навсякъде и всъщност, половината от посланиците ни щом излиза, че са агенти, представяте ли си вътре в страната какво е? Тази яростна съпротива срещу ГЕРБ на всички нива, всички институции и проекти показва, че ние действително сме подценили тежките поражения, които бившата Държавна сигурност е нанесла на държавата, заяви още Борисов.

Представете си тези агенти, които са били позападноевропейските страни. Те са работили срещу тях като идеологически противници и представят нашето правителство там, допълни министър-председателят.

Преди ден Комисията по досиетата публикува данните от проверката на българските дипломати. Тя показа, че българската дипломация е безспорен рекордьор по брой на служители, свързани със структурите на бившата Държавна сигурност. Над 191 дипломати на висши ръководни позиции са били сътрудници на ДС от общо проверени 462 души.

Това е най-високият процент сътрудници на репресивния апарат на бившия комунистически режим от всички досегашни проверки. Досега техният процент се движеше около 10 на сто.

Определено това е лош знак за нова демократична България. Така бившият посланик на страната във Великобритания, Рим и заместник-министър на външните работи Стефан Тафров, коментира големия брой български дипломати, които са били сътрудници на Държавна сигурност. “Виждам днес мнения в мрежата: “какво от това”. Тайните служби в България не са работили за интересите на България, а Държавна сигурност е била продължение на КГБ”, заяви Тафров по БНТ.

Тафров, който беше министър в правителството на ОДС изрази мнение, че предложението на депутата от Синята коалиция Асен Агов след вчерашното огласяване на бившите сътрудници на ДС от МВнР към премиера Бойко Борисов, те да бъдат отстранени, е закасняло. “Ние плащаме висока цена за това, че тези хора продължават да са в българската дипломация”, посочи Тафров. Той припомни, че именно тези служби са убили писателя Георги Марков в Лондон. Тафров посочи, че по време на управлението на СДС е имало хора инфилтрирани от ДС, включително и в Конституционния съд.

Това въобще не ме изненада – това беше добре известно и беше известно на всеки министър, не само на мене. Но когато един въпрос се решава късно, той се решава зле – ако този въпрос беше решен преди 20 г., вероятно можеше да се намери добро решение, но не и сега, смята бившият външен министър Соломон Паси.

Критична нотка има и в позицията на друг ексвъншен министър – Ивайло Калфин. Според него извадените в списъка имена на сътрудници на ДС са вече на "бивши сътрудници на разузнаването", а не на действащи. Самият списък е по-интересен за чуждите разузнавания. Калфин изтъкна също, че няма друга държава, която да е направила това, което се направи в България. По думите му огласяването е едно голямо безобразие, което може само да се сравня със случая, когато в турското посолство бяха дадени имена на български разузнавачи, категоричен бе той.

Също така стана ясно, че Синята коалиция ще внесе до края на парламентарния ден Законопроект за невъзможност да се назначават посланици – сътрудници на ДС. Те призоват за незабавно отзоваване на посланиците, с принадлежност към бившата ДС. В декларация лидерът на СДС Мартин Димитров установи, че 13 от 26 български посланици в ЕС са агенти на бившите тайни служби.

„Това само потвърждава за пореден път тезата на представители на Русия, че България е нейният „троянски кон” в ЕС, заяви той. Призоваваме спешно да бъдат отзовани тези посланици и настояваме за законово ограничаване правото на агенти на ДС да заемат такива постове, каза Димитров. Бившата ДС до голяма степен определя българската външна политика, категоричен е синият лидер.

Решаването на този проблем ще бъде тест за демократите според сините. „Крайно време е този проблем да бъде решен окончателно и това ще бъде поредното изпитание за 41-ото НС да видим кои са демократите в тази зала, които ще подкрепят това законодателно решение“, заяви Мартин Димитров. Той припомни, че повечето европейски страни са решили тези въпроси и е крайно време и България да намери окончателно решение. С агенти на ДС не можем да правим външна политика на Европейската народна партия, смята шефът на СДС.

Левицата обаче категорично се противопостави на призива за отзоваване на посланици и посочи свои контрааргументи по въпроса. Българската външна политика ще трябва да се справи с мащабен удар, който ще има тежки дългосрочни последици за нейното ефективно функциониране, констатира БСП в декларация и припомни предупрежденията си при приемането на Закона. Социалистите настояха ръководството на Министерство на външните работи да се отнесе с нужното уважение към засегнатите дипломати.

БСП подчерта, че зад огласените имена – както на действащи, така и на бивши дипломати, стоят професионалисти, изграждани в продължение на десетилетия и допринесли за създаването на новата външна политика на България, за присъединяването на България към НАТО и Европейския съюз.

Според червените разкритата информация за дипломатите – бивши сътрудници на ДС е с давност повече от 20 години и нейната стойност има единствено морални измерения. От тази гледна точка БСП възразява срещу всякакви призиви или намерения за отстраняване от длъжност на действащи дипломати или политически натиск за тяхното оттегляне.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4854 |14.12.2010 Първанов подписа указа, въпреки критиките към Бюджет 2011 . 26| 5942 |13.12.2010 Първанов: Агресията на министър-председателя расте . 14| 4923 |07.12.2010 Първанов разкритикува правителството . 30| 6204 |02.12.2010 "Уикилийкс" смути Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads