Реклама / Ads
30| 6202 |02.12.2010 НОВИНИ

"Уикилийкс" смути Първанов

.
Георги Първанов
Президентът Георги Първанов коментира, че има много смущаващи неща в публикуваните документи в „Уикилийкс“, от които изтича секретна дипломатически информация през последните дни.
 

Българският държавен глава участва в двудневната среща на високо равнище на страните-членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Президентът обаче изрази надеждата, че в документите, които ще бъдат обнародвани, няма да има неща, които да хвърлят сянка върху отношения между двете съюзнически страни – България и САЩ.

На въпрос за публикуваните от сайта „Уикилийкс” документи, според които Държавният департамент на САЩ се е интересувал дали има връзки на политици от предишното правителство с руски бизнесмени в енергетиката, Георги Първанов отговори: „Не сме коментирали с г-жа Клинтън този въпрос. Разбира се, има смущаващи неща. Дори в онова, което изтече към момента”, предаде БНР.

Но, доколкото е проявен интерес за връзки със съмнителни руски среди, аз бих обърнал внимание на американската страна към публикации, които имаше в българския печат преди десетина години”, съветва Първанов. “Тогава излязоха документи за партийни фондации, за фондации семейни. Тези неща, пак казвам, документирани, би трябвало да влязат в отчетите на американското посолство”, казва още държавният глава, като допълва, че “това е в кръга на шегата”.

През отиващата си година българският държавен глава нееднократно настоя за отваряне на икономическите досиета на прехода. Още в първите месеци на годината Георги Първанов посъветва премиера Бойко Борисов да направи проверка кои заможни българи са се облагодетелствали от раздържавяването в годините на прехода. Както и кои от тях са направили значими дарения на големите фамилни фондации на български политици. „За да улесня министър-председателя с неговото намерение, бих му предложил една съвсем конкретна идея – да бъде направена проверка кои от онези заможни българи, които са се облагодетелствали от раздържавяването в годините на прехода, са направили своите значими дарения на големите фамилни фондации на български политици“, изтъкна президентът в началото на март т.г.

България и „Уикилийкс”

Стотици хиляди секретни документи на САЩ, разпространени чрез сайта “Уикилийкс” дават възможност да се надникне отблизо в дипломацията на САЩ. Някои от тях засягат и България. Документите бяха разпространени въпреки острото възражение от страна на Вашингтон, от където настояха, че те са получени незаконно и трябва да бъдат върнати.

В телеграма от 16 юни 2009 г. до посолството си в София Вашингтон иска подробности за „отношенията между българските ръководители и руски официални представители или бизнесмени“. „Гардиън“ отбелязва, че понякога директивите до посолствата са свързвани с предстоящи дипломатически задължения на държавния секретар. „В грама до посолството в София през юни м.г. пет месеца преди Хилари Клинтън да приеме българския външен министър във Вашингтон, първата молба била свързана с корупцията в правителството и връзките между организираната престъпност и правителствени и чужди органи, наркотрафик и трафик на хора, злоупотреби с кредитни карти и компютърни престъпления, включително детска порнография“, пише вестникът, който публикува пълният текст на телеграмата.

Вашингтон искал също да научи за „корупция сред високопоставени служители, включително извънбюджетни финансови потоци в подкрепа на висши ръководители… подробности за отбранителната индустрия, включително планове и усилия за сътрудничество с чужди страни и действащи лица“, съобщава „Гардиън“. Изтеклите материали, които посолството на САЩ в София е изпращало във Вашингтон, са над 900.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4819 |01.12.2010 Първанов наложи вето на Закона за Сметната палата . 31| 8036 |01.12.2010 ГЕРБ се цепи; Г. Първанов става посланик . 4| 4867 |26.11.2010 Кмет си направи сдружение по примера на Първанов . 15| 4823 |20.11.2010 Първанов: Ще финансираме ПРО минимално

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads