Реклама / Ads
47| 5730 |22.09.2013 НОВИНИ

Г. Първанов: През 2007 г. с Иван Костов се разбрахме

.
Георги Първанов
Малко преди да започнем да се заплашваме със съд, но посочихме пет или шест проблема, по които сме национално съгласни, каза по темата за националното съгласие президентът (2001-2011) Георги Първавов.
 
Постижимо ли е националното съгласие днес? Това попита Георги Първанов, президент в периода 2002 - 2012 година, в словото си при откриването на инициирана от него дискусия „Български дебати: За националния успех”, предаде „Фокус”. Важна тема според Първанов е тази за новата политическа култура. Възможно ли е помирение по миналото?, попита той. 

„Септември е месец на тежка социална конфронтация. Какво взимаме – огъня или пепелта? Отказвам да водя тежките битки от миналото. Аз имам своята емоция, имам своите познания, но този дебат нека да го водим така, че той да не влияе върху политиката. Постижимо ли е националното съгласие днес? Тръгна идеята за декларация по национално съгласие. Напомня ми нещо, което направихме през 2007 г. Тогава с Иван Костов се разбрахме, малко преди да започнем да се заплашваме със съд, но посочихме пет или шест проблема, по които сме национално съгласни. Това сега не се случи. Документът беше сведен до декларация за парламентарните приоритети и предизвика още по-тежък дебат и разделение”, коментира Георги Първанов. 

„Нужен е сериозен дебат за лявото и дясното - за автентичното ляво, за новото дясно. Всички говорят за промяна – и тези във властта, и тези в опозицията. Нека дефинираме промяната – дали е до подаване на оставка или до отстраняване на политически опонент”, отбеляза той. 

„Важна тема е тази за политическото слово. Преди 5 години не бих поставил този въпрос. Не можем да се сърдим на хората, че така остро се изразяват по форумите, по стадионите. Политиците и журналистите задават този тон”, заяви Георги Първанов. 
Той заяви, че до края на октомври ще се създадат кубове във всички областни центрове. През ноември ще се създадат клубове и в общините, така че до края на годината да изградим плътна мрежа, заяви Първанов. Успехът на България е функция от успеха на всеки един наш сънародник, завърши словото си Георги Първанов. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5290 |21.09.2013 Президентът: Когато българите имат кауза, светът се съобразява . 4| 5654 |21.09.2013 Президентът не е подслушван, казвал си сам на Борисов . 51| 6737 |19.09.2013 Разголващо откровен, Местан зове президента да назове олигарсите . 21| 4893 |18.09.2013 Президент и премиер с обща позиция за Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads