Реклама / Ads
19| 3025 |21.11.2023 НОВИНИ

"Първата победа в днешната война". Преди 10 години в Украйна започна революцията на Евромайдана

.
На днешния ден преди десет години в Киев започнаха масови протести срещу задълбочаването на връзките с Русия. След като приятелски настроеният към Москва президент на Украйна Виктор Янукович обяви, че прекратява споразумението за сближаване на страната с Европейския съюз и вместо това ще задълбочи връзките си с Русия на президента Владимир Путин, Евромайданът избухна. По време на протестите бяха убити 107 души. Зеленски каза, че протестът на Майдана е "първата победа в днешната война".
 

Президентът Володимир Зеленски направи обръщение към украинците по случай Деня на достойнството и свободата, посветен на Оранжевата революция от 2004 г. и продемократичните протести Революция на достойнството от 2014 г.

 

Последните бяха предизвикани от протестите "Евромайдан", които започнаха на 21 ноември 2013 г. с център на киевския Майдан "Независимост". Тогава приятелски настроеният към Москва президент на Украйна Виктор Янукович обяви, че прекратява споразумението за сближаване на страната с Европейския съюз и вместо това ще задълбочи връзките си с Русия на президента Владимир Путин.

 

Скоро възмутени тълпи изпълниха площад "Независимост" за мирни антиправителствени протести. По-късно, след като полицията за борба с масовите безредици използва палки и сълзотворен газ, за да разпръсне хората, демонстрантите изградиха палаткови лагери с барикади, отряди за самоотбрана и знамена с революционни лозунги. В отговор на полицейското насилие стотици хиляди се присъединиха към демонстрациите в началото на декември, припомня "Асошиейтед прес".

 

Противопоставянето достигна връхната си точка през февруари 2014 г., когато полицията започна брутално потушаване на протестите и десетки хора бяха убити между 18 и 21 февруари, много от които от полицейски снайперисти. Мирното споразумение с европейско посредничество между правителството и лидерите на протестите предвиждаше сформирането на преходно правителство и провеждането на предсрочни избори, но по-късно демонстрантите превзеха правителствените сгради, а Янукович избяга в Русия.

 

Украинският институт за национална памет съобщи, че 107 души са били убити по време на въстанието.

 

 

След свалянето на Янукович Русия отговори през март 2014 г., като незаконно анексира украинския Кримски полуостров. След това подкрепяните от Москва сепаратистки сили започнаха боеве в източната част на Украйна, известна като Донбас, което прерасна в дългогодишен конфликт, в който загинаха хиляди хора.

 

Накрая, през февруари 2022 г., Путин започна своята война, която продължава и до днес, с десетки хиляди жертви и от двете страни на фона на най-големия конфликт в Европа след Втората световна война.

 

Запитан във вторник за 10-ата годишнина от началото на въстанието в Киев, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков повтори мнението на Русия, че това е "преврат, насилствен преврат, финансиран от чужбина".

 

Разследването на престрелките продължава, а наскоро Генералната прокуратура повдигна обвинения на петима членове на полицейското подразделение "Беркут", всички от които сега живеят в Русия. Срещу други 35 души се водят разследвания.

 

До февруари 2014 г. протестите на Евромайдана станаха известни като Революция на достойнството, а смъртоносните сблъсъци между полицията и протестиращите завършиха с отстраняването на Янукович от парламента. Русия нарече свалянето от власт държавен преврат, а по-късно през 2014 г. анексира Крим и окупира части от Източна Украйна, пише "Дойче веле".

 

 

 

"Преди десет години ние започнахме нова страница в борбата. Преди десет години украинците започнаха първата си контраофанзива; срещу беззаконието, срещу опита да ни лишат от европейското ни бъдеще. Срещу нашето подчинение", каза Зеленски.


Зеленски каза, че протестът на Майдана е "първата победа в днешната война".

 

Той свърза протестите на Майдана с продължаващата пълномащабна инвазия на Русия в Украйна, като заяви, че "защитата на демократичните ценности се превръща в защита на суверенитета и териториалната цялост".

Зеленски призова украинците да се обединят, а светът да покаже подкрепа и солидарност с Украйна.

 

"Когато цивилизованият свят започне да търси компромиси с терористите и да прави отстъпки на тираните, тогава всички ние определено губим", каза той.


Украйна се надява на европейско бъдеще

 

 

 

Застанал пред знамената на Украйна и Европейския съюз, Зеленски заяви, че статутът на страната като кандидатка и по-нататъшните преговори за присъединяване трябва да доведат до пълноправно членство на Украйна в ЕС.

 

"Година след година, стъпка по стъпка, ние правим всичко възможно нашата звезда да засияе в кръга от звезди на знамето на ЕС, което символизира единството на европейските народи. Звездата на Украйна", каза той.

 

По-рано този месец Европейската комисия препоръча да се започнат официални преговори за членство с Украйна и Молдова и предложи на държавите членки да предоставят статут на кандидат за членство на Грузия.

 

Няколко европейски политици пристигнаха в Киев, за да изразят солидарността си с разкъсваната от войната страна, сред които президентът на Молдова Мая Санду, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и германският министър на отбраната Борис Писториус.

 

Заедно със Зеленски и съпругата му Олена, Санду положи цветя пред мемориала на протестиращите, известни в Украйна като "Небесната стотица", които загубиха живота си по време на протестите в началото на 2014 г.

 

"Тяхното наследство продължава да живее", написа тя в X, преди това в Twitter.

 

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Майданът се е превърнал в символ на свободата, демокрацията и суверенитета. "Смелостта на украинския народ е незабравима", написа той в X и добави, че Украйна принадлежи на Европа и Германия стои на нейна страна.

 

Урсула фон дер Лайен в публикация в X заяви, че зимните нощи на Евромайдана са променили Европа завинаги, като добави, че бъдещето на Украйна е в Европейския съюз. "Бъдещето, за което се бореше Майданът, най-накрая започна", написа тя.

 

А топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел също заяви, че украинците са защитили своя европейски избор преди десет години, точно както го правят и сега. "Европа е с Украйна. И тогава, и сега, и в бъдеще - Украйна принадлежи на нашето европейско семейство", написа той в X.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2485 |21.11.2023 ЕК одобрява изменения план на България за възстановяване и устойчивост . 0| 2571 |21.11.2023 След Тристранката: Синдикатите реват за пари за заплати, работодателите - че се раздават пари на калпак . 0| 2545 |21.11.2023 "Никога досега не сме били толкова близо до споразумение": Преговорите за пленените от Хамас в заключителна фаза . 8| 35162 |21.11.2023 Експерт: Пригответе 1100 лева за отоплението на апартамент от 75 квадрата през зимата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads