Реклама / Ads
0| 2625 |21.11.2023 НОВИНИ

След Тристранката: Синдикатите реват за пари за заплати, работодателите - че се раздават пари на калпак

.
Националният съвет за тристранно сътрудничество не хареса бюджета за 2024 г. на Асен Василев, стана ясно от брифинг след заседанието, продължило рекордните 6 часа. Според синдикатите липсват средства за ръст на заплатите от 5% и компенсациите за безработица. Работодателите пък са на мнение, че растежът е завишен и се готви раздаване на пари на калпак. 
 

Финансовият министър Асен Василев посочи, че стремежът е бюджетът да бъде приет окончателно до 22 декември. По-рано днес стана ясно, че Василев е направил отстъпки и е занижил приходната част с 2.4 млрд. лева, след критики на редица икономисти, че приходната част в бюджета за 2024 г. не може да бъде изпълнена. С толкова са намалени и капиталовите разходи.

 

Промяната е следствие на дискусии с партиите в парламента, които поискаха да се намали приходната част. Първоначално бяха заложени приходи от 77.6 млрд. лева.

 

Предвижда се увеличение на минималната работна заплата, която да е в размер на 933 лева. Постига се и трайно увеличение на пенсиите. Предвижда се увеличение и на максималния осигурителен доход.

 

“По точка 2 от дневния ред - Тристранният съвет не постигна единодушна подкрепа за проекта на Закона за бюджета на ДОО за догодина. Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюз за стопанска инициатива се въздържат от подкрепа. Българската търговско-промишлена палата и Българската стопанска камара принципно подкрепят, КНСБ и КТ “Подкрепа” не подкрепят под условие”, посочи вицепремиерът Мария Габриел.

По точка 3 от дневния ред – социалните партньори не постигнаха единодушно решение за проекта на Закона за бюджета на Република България, допълни тя.

 

Част от направените забележки трябва да бъдат обсъдени от Министерския съвет. В петък ще има извънредно заседание, за да бъдат приети окончателните варианти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2597 |21.11.2023 "Никога досега не сме били толкова близо до споразумение": Преговорите за пленените от Хамас в заключителна фаза . 8| 35304 |21.11.2023 Експерт: Пригответе 1100 лева за отоплението на апартамент от 75 квадрата през зимата . 1| 6543 |21.11.2023 Гросмайстор Веселин Топалов: Сега всички ще се натискат да се снимат с шампионките . 19| 2856 |21.11.2023 Денков с крачка назад за оставката си: Стоянов тръгна в правилната посока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads