Реклама / Ads
48| 10476 |18.05.2011 НОВИНИ

Първи министър избяга от Бойко Борисов; друг зам. го последва

.
Ал. Цветков
Александър Цветков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията напусна кабинета на Борисов. Това е първият член на екипа на генерала, който сам се оттегля от властта. Досега лидерът на ГЕРБ еднолично сменяше хората си. Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев също го последва и хвърли оставката си.
 

Горещата новина бе потвърдена от членове на правителството, които научили за оставката лично от шефа си Бойко Борисов. Той им съобщил, че Цветков се оттегля от министерските си задължения. Мотивите за това, макар и необявени публично, били лични.

Самият шеф на транспорта Цветков е бил на заседанието на правителството днес и е говорил по точки, на които е вносител. По-късно министрите Сергей Игнатов и Аню Ангелов са потвърдили новината, но не са коментирали мотивите за оставката.

Александър Цветков е поредният пети министър, който изразява желание да напусне поста си от началото на мандата на този кабинет. Сега се очаква решението на премиера за това дали ще приеме оставката на транспортния си министър и кого ще номинира за поста му. Засега за министър се спряга заместникът Ивайло Московски. Делян Добрев от ГЕРБ пък е новият зам.-министъра на енергетиката.

Междувременно БНТ обяви, че горещата новина била за оставките на още 6-ма зам.-министри от различни министерства. Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов малко по-късно днес потвърди, че зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев също е подал оставка. Що се отнася до тази на Цветков - тя не била изненада, за нея се говорело поне от седмица. Снощи на редовното заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ премиерът Борисов казал, че се чака оставка на транспортния министър.

Мотиви за оставката на Косев не бяха коментирани. „Тя е за всичко”, отговори Николов на въпрос дали заради проекта за АЕЦ „Белене” или заради друго е подал оставката си.

Frognews.bg припомня, че Марий Косев е вторият зам.-министър с ресор енергетика. Той замени отстранената Мая Христова като заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Той беше назначен по предложение на министър Трайчо Трайков от 3 юни 2010 г., със заповед на министър-председателя Бойко Борисов.

„Предложението се основава на необходимостта от по-ефективна работа в ресор „Енергетика", както по отношение на концептуалните стратегически задачи – Енергийна стратегия на Република България и политика в сектор „Възобновяеми енергийни източници, така и в организацията на енергийните дружества“, мотивираха тогава смяната от ведомството.В последната седмица той изказа становище, че България не трябва да подписва дългосрочни договори с "Газпром". „България може да не сключи дългосрочен договор с „Газпром", ако в преговорите за нови газови доставки параметрите не са изгодни за страната“, коментира Косев. Той посочи, че такъв договор ще има след дългосрочен анализ, в който ще се включат и възможностите за алтернативни доставки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4990 |13.05.2011 Осъдиха ефетивно първия прокурор . 3| 4957 |12.05.2011 ВАС бойкотира съдилищата . 10| 5493 |11.05.2011 Бойко Борисов бламира здравния министър . 5| 5275 |09.05.2011 Лекарствената политика скара министър и фармацевти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads