Реклама / Ads
11| 8559 |22.01.2022 НОВИНИ

Първият тест за съдебната реформа - другата седмица

.
Първият тест за съдебната реформа ще е другата седмица. Партиите от управляващата коалиция ще инициират създаване на временна комисия за промени в Конституцията. Тя трябва на първо място да обсъди възможните промени в рамките на стандартите, посочени от Европа. Тестът за това колко мащабна ще е съдебната реформа зависи именно от работата на временната комисия.
 

Това заяви пред “Дарик радио” Атанас Славов от “Демократична България”. 

По думите му важно е да се види дали опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” ще участва в този процес. 

 

“Създаваме временната комисия, на която първо да се обсъди възможния периметър на реформите и тогава вече да бъде внесен конкретен законопроект за изменение на Конституцията, който да получи, надявам се, подкрепа”, коментира още Славов. 

Депутатът от “Демократична България” разясни и готвената реформа в КПКОНПИ. Идеята е Антикорупционната комисия да се раздели на две. По думите на Славов това е логично, защото функциите на противодействие на корупцията от една страна и отнемане на незаконно придобитото имущество - от друга, са доста различни. 

 

“Важно е новата антикорупционна комисия да се занимава с конфликта на интереси, но ще има и разследващи функции по отношение на корупционни престъпления - нещо, което няма в момента. Прокуратурата няма да бъде заобиколена. В момента има множество различни разследващи органи - в МВР, НАП, други агенции. Имаше дисбаланс в това, че КПКОНПИ можеше да прилага СРС, но те не можеше да бъдат използвани в рамките на наказателния процес. Сега ще има такива”, обясни още Славов. 

 

По думите му обвинителната функция продължава да принадлежи на прокуратурата, както е по Конституция. 

 

“Прокуратурата е незаобиколим фактор. Затова е важно да бъде реформирана и когато има данни за корупция, да има действие”, категоричен бе още Славов.

Освен парламента, предложението за промени в КПКОНПИ ще позволи и на президента да избира един член, за да има баланс между парламент и президент, за да може органът да не е свръх политизиран. 

 

“Основното при отнемането на имуществото е да се спазят европейските стандарти и препоръки по отношение на установяването на това кое е незаконно придобито имущество. Методът, по който се установява това, е голям проблем в момента. Изпадаме в ситуация, в която има много висока начална цена на исковете и крайното решение на съда. Това води до осъждане на държавата да плаща сериозни разноски за нарушаване на права”, обясни още депутатът от ДБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3258 |20.01.2022 Следствието иска да участва в съдебната реформа . 20| 4562 |20.01.2022 Екатерина Захариева със смешен плач за спецправосъдието и реформата в МВР . 22| 4084 |19.01.2022 Премиерът Петков: Ако не поправим съдебната система, все едно нищо не сме свършили . 7| 2990 |19.01.2022 Ирена Анастасова: Първият мандат на Радев бе достойно изпълнен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads