Реклама / Ads
4| 3042 |24.11.2023 НОВИНИ

На първо четене: Депутатите приеха промените в данъчния закон

.
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), с които се запазва нулевата ставка ДДС за хляб и брашно и намалената 9-процентна ставка ДДС за ресторантьорите. С промените се въвежда мярката получателят по доставка да не заплаща стойността на същата, когато доставчикът не издаде касова бележка.
 

Това стана с гласувания на първо четене законопроект за изменения и допълнения на ЗДДС. Текстовете бяха гласувани със 102 гласа „за“, 43 – „против“ и 21 – „въздържал се“. ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха "за".

 

Разпоредбите предвиждат удължаване до 30 юни 2024 г. на срока за прилагане на нулева ставка на данъка за доставката на хляб и брашно, и удължаване до 31 декември 2024 г. на срока за прилагане на намалена ставка на ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги. 

 

ДДС-то на ресторантите и хотелите бе намалено от 20% до 9% като финансова мярка за подпомагане на бизнеса по време на пандемията от COVID-19. Данъчната ставка бе намалена за бизнесите, предоставящи ресторантьорски и кетъринг услуги, които предлагат храна и съответно обслужване за консумация на място и доставка за вкъщи.

 

Не е ясно защо обаче заведенията продължават да плащат по-ниско ДДС, предвид, че са пълни, а пандемията отдавна не е във фазата, в която беше, при въвеждането на мярката. 

 

В доклада на водещата Комисия по бюджет и финанси се посочва, че с текстовете се въвежда нов праг за регистрация в размер на 166 000 лв., с което се цели създаването на съвременен и опростен режим за малките предприятия в съответствие с директива на Европейския съюз. 

 

Въвежда се задължение за лицата, извършващи в търговски обект ресторантьорски услуги, чиито продажби се управляват от софтуер, за тази дейност в обекта да използват само софтуер, включен в списъка в публичния електронен списък на софтуерите за управление на продажби в търговските обекти на НАП и да прилагат реда и изискванията към лицата, избрали да ползват софтуер, определен с Наредбата Н-18 от 13 декември 2006 г.

 

На извънредно заседание на 6 ноември Министерският прие пакет от данъчни закони. Целия пакет от данъчни закони, които прие Министерският съвет - вижте тук.

 

За да бъдат приети всички тези промени, е необходимо да минат по два пъти през бюджетна комисия и пленарна зала в Парламента. 
 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2423 |24.11.2023 Великобритания ще предостави още 37,38 млн. долара хуманитарна помощ за Газа, увери Дейвид Камерън . 3| 3109 |24.11.2023 Борисов брани Калин Стоянов: Казусът с оставката му е приключен! . 2| 2756 |24.11.2023 Киев: Отблъскваме непрестанни руски атаки срещу Авдеевка . 2| 2535 |24.11.2023 Израелският министър на отбраната: Военните действия в Газа ще продължат поне още 2 месеца след кратката почивка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads