Реклама / Ads
3| 2937 |24.11.2023 НОВИНИ

Борисов брани Калин Стоянов: Казусът с оставката му е приключен!

.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че за него казусът с оставката на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов е затворен „от първия ден“. Според Борисов основната вина за кървавите протести на 16 ноември е на БФС, които седмица са "разигравали хората" къде ще се играе срещата и полицията не е имала нито време, нито планове как да се подготви за протеста.
 

След протестите на 16 ноември срещу ръководството на БФС, ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради полицейското насилие. 

 

Министър-председателят акад. Николай Денков пък обяви, че е освободил заместник-министъра на МВР Стоян Темелакиев, който пряко отговаря за оперативната дейност в силовото ведомство. Това бе първо уволнение след ескалацията на протеста на футболни фенове, които поиска оставката на ръководството на БФС. 

 

Според Борисов не би трябвало "Продължаваме промяната - Демократична България" да изберат новия зам.-вътрешен министър, който да застане на мястото на уволнения Стоян Темелакиев. 

 

Лидерът на ГЕРБ коментира и временна комисия, свързана с употребата на сила на протеста срещу Българския футболен съюз, която депутатите създадоха днес.

 

бществото има нужда да разбере кой, защо и как разреши агитки да провеждат мирен протест“, коментира лидерът на ГЕРБ, като не пропусна да индиректно да захапе новия кмет на София Васил Терзиев.

 

ГЕРБ твърдят, че именно Терзиев е виновен за протеста, въпреки че - както стана ясно, един кмет няма особени правомощия по отношение организирането на охраната на протест, това по правило се извършва от полицейските органи. 

 

Според Борисов трябва още да се разбере и кой е вкарал хората в тесните улички, както и полицаите веднъж завинаги да разберат, че трябва да прилагат допустима сила при задържане на лица. 

 

Припомняме че въпреки декларираното от лидера на ГЕРБ сега, последната подобна комисия в Парламента бе създадена след протестите срещу кабинета "Борисов 3".

 

След протестите срещу управлението на Бойко Борисов от 2020 година, в рамките на 46-ия Парламент бе създадена подобна анкетна комисия, която показа ужасяващото видео с брутални сцени на полицейско насилие от нощта на 10 юли 2020 г.,  взето от камера на Националната служба за охрана.

 

Тогава бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов, който беше дисциплинарно уволнен от системата на вътрешните работи заради насилието над протестиращите през 2020 г., бе назначен за шеф на Столичен инспекторат (СИ) от последния кмет на ГЕРБ в София - Йорданка Фандъкова.

 

Иванов напусна поста преди дни - след избора на новия кмет Терзиев.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2611 |24.11.2023 Киев: Отблъскваме непрестанни руски атаки срещу Авдеевка . 2| 2485 |24.11.2023 Израелският министър на отбраната: Военните действия в Газа ще продължат поне още 2 месеца след кратката почивка . 5| 2511 |24.11.2023 Проф. Христо Хинков: Предстои сливането на две болници в Национален комплексен център по онкология . 1| 2610 |24.11.2023 Тежка катастрофа край Пазарджик взе една жертва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads