Реклама / Ads
3| 3805 |12.12.2023 НОВИНИ

Протестите срещу БФС: Временна комисия проверява имало ли е полицейско насилие

.
В Народното събрание днес работа трябва да започне временната комисия, която трябва да установи имало ли е полицейско насилие над протестиращи по време на масовата демонстрация срещу ръководството на Българския футболен съюз. 
 

Депутатите от комисията трябва да обсъдят постъпилите от съответните институции материали.

 

По време на протеста на 16 ноември пред националния стадион “Васил Левски”, докато вътре се играеше срещата между България и Унгария, се стигна до ожесточени сблъсъци между полиция и протестиращи. Имаше десетки ранени и множество задържани. Стигна се до искане оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. 

 

Темата предизвика сериозни брожения в управляващата “сглобка”. ГЕРБ и ДПС защитиха Стоянов, а от ПП-ДБ поискаха той незабавно да подаде оставка. Самият министър отказа да се оттегли от поста си. Премиерът акад. Николай Денков също не уволни Стоянов, а вместо това отстрани неговия заместник.

 

Протестите срещу БФС бяха с искания за смяна на ръководството. Тогава Борислав Михайлов отказа да хвърли оставката си като президент на БФС, но малко повече от седмица по-късно в крайна сметка реши да се оттегли от поста си и да бъде насрочен нов изборен конгрес. 

 

Футболни запалянковци от всички клубове поискаха оставката на Боби Михайлов и останалите в БФС заради скандалното управление на любимия спорт през последните 18 години. 


Чашата преля заради решението на БФС да премести мача между България и Унгария от София в Пловдив заради намеренията на агитките да протестират от трибуните. БФС се опита да си измие ръцете и със СДВР, които отрекоха да са казвали, че мачът не може да се проведе с публика и ще има проблеми при неговото охраняване. 

 

Протестът все пак се състоя пред стадиона. радусът на напрежението се покачи допълнително, след като полицията се опита да разпръсне запалянковците с водни оръдия. От агитките хвърчаха пластмасови и стъклени бутилки, мятаха се бомбички. Беше подпален и бус. В сърцето на София са причинени сериозни материални щети.

 

Масово възмущение предизвикаха реакциите на Българския футболен съюз след мача. На излизане от стадиона някогашните футболни легенди като Йордан Лечков, Емил Костадинов и Борислав Попов бяха или арогантни, или вулгарни, или оглушително мълчаливи. Борислав Михайлов отказа да подаде оставка непосредствено след масовото недоволство.

 

Малко след протестите Михайлов беше разпитан и в Комисията за противодействие на корупцията, след като прокуратурата започна проверки заради съмнения за начина, по който БФС се управлява и разходва публични средства. Парламентарната спортна комисия също викна Михайлов, за да го изслуша. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3898 |12.12.2023 Премиерът Денков ще отговаря на въпроси на живо във Facebook . 1| 3766 |12.12.2023 7-етажна сграда рухна в Ню Йорк. По чудо няма жертви . 0| 3639 |12.12.2023 Дипломат №1 на ЕС иска санкции срещу екстремистите в Западния бряг . 0| 3714 |12.12.2023 Хутите атакуваха танкер край Йемен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads