Реклама / Ads
5| 3319 |19.05.2023 НОВИНИ

На първо четене в НС: Механизмът за разследване на главния прокурор е факт

.
Депутатите в Народното събрание приеха на първо четене предложените законови промени, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор.
 

Измененията в НПК и Закона за съдебната власт са известни като т.нар. “закони Крум Зарков” и са внесени от Министерския съвет. Те бяха одобрени вчера на заседание на правната комисия. След това бяха внесени експресно в пленарна зала. Не е ясно обаче дали ще се стигне до второто им разглеждане.

 

Законопроектът, внесен от Министерския съвет, бе подкрепен с 191 "за", нито един "против", а 33-ма депутати от "Възраждане" гласуваха "въздържал се". Основният мотив на “Възраждане” е хипотезата, че превръщането на съдия в прокурор може да се приложи и огледално.

 

Той предвижда съдия с ранг на върховен съдия да бъде изпран за прокурор, който да може да разследва обвинител №1 и неговите заместници. Този съдия трябва да има минимум 12 г. стаж и да е работил като наказателен съдия през последните седем години. Съдиите в списъка, от които може да се избере кой да разследва главния прокурор, трябва да са дали съгласието си да участват в процедурата. 

 

Още в правна комисия прокуратурата изрази становището си като обяви предложените промени за противоконституционни - теза, която обвинението отдавна застъпва. 

Пред депутатите правосъдният министър Крум Зарков защити законопроекта и подчерта че липсата на механизъм за разследване на главния прокурор е системен проблем, констатиран и от европейските институции. 

 

От ГЕРБ от няколко дни се представят за видни застъпници на съдебната реформа. Екатерина Захариева посочи, че ГЕРБ също са правили предложения за промени и въвеждане на подобен механизъм, но той бе отменен от Конституционния съд. Става дума за така наречения “супепрокурор” с мотив, че така се създава нов, едноличен орган, а избирането му се доближава значително до начина, по който се избира и самия главен прокурор - от Пленума на ВСС и на практика е безконтролен.

 

Вчера в изявленията на представителите на ГЕРБ освен всичко се видя и тотално обръщане на позицията по отношение на механизма за разследване на главния прокурор. Борисовите депутати се отказаха от притесненията си, че промените в НПК и Закона за съдебната власт противоречат на основния закон и няма да ги атакуват пред Конституционния съд. Борисовите депутати обаче призоваха всички заинтересовани страни да го направят. 

 

Радомир Чолаков от ГЕРБ заяви, че партията ще подкрепи поправките и настоя да не се променя нито една запетайка между първо и второ четене, за да е ясно кой носи отговорност за този законопроект. 

 

"Този законопроект съдържа амбицията България да е правова държава, да сме част от онези европейски демократични правови държави, към които винаги сме се стремили. И в същото време този законопроект е един компромис, защото Конституцията и практиката на Конституционния съд ни е оставила една много тясна пътека, по която да вървим", коментира Атанас Славов от "Демократична България".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2785 |19.05.2023 Механизмът за разследване на главния прокурор официално влезе в НС . 6| 2853 |19.05.2023 Още днес механизмът за разследване на главния прокурор може да влезе в пленарна зала . 4| 3024 |16.05.2023 Адв. Ивайло Дерменджиев: ВСС ще разгледа първо искането за отстраняване на Гешев, след това на Сарафов . 0| 2738 |12.05.2023 Близо 11 000 деца са приети на първо класиране в общинските детски градини и ясли на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads