Реклама / Ads
4| 3029 |16.05.2023 НОВИНИ

Адв. Ивайло Дерменджиев: ВСС ще разгледа първо искането за отстраняване на Гешев, след това на Сарафов

.
Ивайло Дерменджиев
”Това разпад на държавността и началото на война между институциите и то в съдебната власт, което е недопустимо и в нито една нормална държава не трябва да е толерирано и допускано“. Това коментира в ефира на bTV председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.
 

"Ако бъде отстранен Иван Гешев, ще започне нова процедура. Той може да работи като адвокат, след като минат две години. Възможно е Борислав Сарафов да е следващият главен прокурор. Възможно е да се появи и абсолютно нова кандидатура“, добави той.


"Последното, за което трябва да се говори в прокуратурата, е за политика. Висшият адвокатски съвет има позиция от 2020 година при избора на Иван Гешев – той не отговаря на изискванията за главен прокурор. Висшият адвокатски съвет и адвокатурата е стояла на принципни позиции, които се съдържат и сега. Когато е направен изборът и номинациите Иван Гешев не е отговарял на критериите“, посочи Дерменджиев.


"Често се случва ръководителят и заместниците му да имат конфликти. В техния случай първото искане е за отстраняване на Иван Гешев. То ще бъде разгледано от Висшия съдебен съвет в законовия срок. Ако има депозирано искане за отстраняването на Борислав Сарафов, то ще бъде разгледано след това“, уточни председателят на Висшия адвокатски съвет.


Според Ивайло Дерменджиев политическата квота в прокуратурата и съда пречи, тъй като изразява волята на политическата класа.


"Висшият съдебен съвет е с изтекъл мандат. Решенията му ще бъдат интерпретирани в една или друга посока. Това е другото, което политиците не свършиха – да изберат орган, който да е в правомощията си“.


"Доколкото познавам Иван Гешев, не мисля, че би подал оставка. Смятам, че стои зад думите си и държи на позициите си“, каза още той.





Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6152 |15.05.2023 Ивайло Мирчев: От устата на главния прокурор лъснаха механизмите, по които се управлява България . 9| 3133 |14.05.2023 Ивайло Мирчев: Тези, които инсталираха и подкрепяха Гешев, днес искат оставката му. . 5| 2669 |11.05.2023 Предложението Мария Габриел отваря врати за разговор с ИТН, съобщи Ивайло Вълчев . 14| 9034 |05.05.2023 Ивайло Мирчев с неудобни въпроси към прокуратурата за атентата срещу Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads