Реклама / Ads
0| 3271 |22.02.2021 НОВИНИ

От първо лице за аварията над Денвър: Помислих, че мълния е ударила самолета

.
Източник: БГНЕС
Помислих си, че мълния е ударила самолета, разказва Нейт Фишър, който бил на борда на самолета, който се разпадна над Денвър вчера. Сега, след като двигател на самолет, модел 777, се запали във въздуха, Boeing e изправен пред нов проблем - още една партида от самолетите му бе приземена,
 

Компанията сама препоръча 128 машини със същия двигател да бъдат заземени. United Airlines, чиято собственост бе машината, заземи 24 от своите 777, докато двете основни авиокомпании в Япония спряха 32 самолета от употреба. Разследването по случая продължава.

 

Силният гръм подсказва на пътниците на United Flight 328, че нещо не е наред. На борда му има 241 души. Някои от тях вдигат сенниците си, за да видят какво се случва. А пред очите им се открива ужасяваща гледка - двигателят гори. Други правят обратното - покриват прозорците си, прегръщат близките си и се молят. А долу, в Денвър, хората търсят къде да се подслонят, за да избегнат отломки, внезапно паднали на земята.

 

Пилотите веднага се връщат обратно към летището и кацат безпроблемно. Забележително е, че няма съобщения за ранени хора нито във въздуха, нито на земята, пише dnes.bg.

 

И все пак интервюта с пътници показват, че инцидентът е уплашил всички. Ето как реагират хората във въздуха и онези на земята в тези напрегнати моменти:

 

"Чу се силен гръм"

 

"Имаше силен гръм, звук, който не искате да чувате, когато сте в самолет", казва Лок, който лети със съпругата си. "Моментално вдигнах сенника си и бях доста уплашен, когато видях, че двигателят от моята страна липсва. Със съпругата ми просто се радвахме, че не бяхме над океана, защото натам се бяхме насочили", казва той. Лок споделя, че е усещал страха в самолета, но всички са запазили спокойствие.

 

"Много хора не можеха да видят двигателя, така че аз бях малко по-паникьосан, защото го виждах и знаех, че това не е правилно", каза той.

 

Когато Боб Браун чува експлозията, той поглежда през прозореца си, вижда повредата на двигателя и вади телефона си, за да го заснеме. "Погледнахме се с жена ми, хванахме се за ръце и просто си пожелахме да видим децата си отново", споделя той.

 

Майк Вена бил в средата на самолета, когато чува експлозията. "Самолетът просто започна да трепери и беше така за около половин час, докато не кацна", разказва той пред KCNC. "Нека просто се помолим".

Вена каза, че професионализмът на екипажа ги е успокоявал, но той все пак изпитвал притеснение.

 

"Нямаше паника сред екипажа, нямаше паника сред пътниците", казва той. "Просто се притеснявах за децата си, защото те не бяха с нас, а това бе първата ни ваканция сами от 21 години насам", обясни той.

 

"Първоначално бях доста паникьосан", казва Дан Смит от Портланд, Мейн, пред KCNC. "Но мисля, че екипажът свърши добра работа по успокояването."

 

Бренда Дон, която пътува с децата си, видяла дима пред прозореца и веднага разбрала, че нещо не е наред. "Дъщеря ми седеше до прозореца, а аз казах: "Не гледайте, нека го затворим и просто се помолим", споделя тя пред KUSA. "И това направихме. Просто се държахме за ръце и се молехме."

 

Даниел Томас, която живее в Хонолулу, похвали екипажа за поведението им. "Мисля, че пилотите имаха огромна заслуга за това, да накарат всички да се чувстват в безопасност", разказва тя.

 

А Трой Луис твърди, че още от самото начало е бил уверен, че ще се върнат безопасно.

 

"Веднага щом направихме завой и видяхме пистата, се уверих, че ще оцелеем. Със семейството ми си казахме, че се обичаме", споделя той пред KUSA. "Това ви кара изведнъж да си спомните всички онези неща, които лесно можете да забравите".

 

След като се върнал безопасно на сушата, Лок споделя, че е успокоил нервите си и се е подготвил за останалата част от пътуването.

 

"Пийнах един коктейл. И, да, ще опитаме отново. Ще опитаме отново. Този път шансовете са при нас", казва той и не е сам в желанието да продължи пътуването си. United Airlines заявиха, че по-голямата част от пътниците са предприели още един полет на компанията до Хонолулу, докато "тези, които не желаят да пътуват с нас тази вечер, са получили настаняване в хотел".

 

Докато тези във въздуха се притеснявали за кацането, тези на земята вдигали очи към небето, за да видят отломки, падащи от него.

 

Голямото кръгло покритие на двигателя паднало точно до жилище, но за щастие пропуснало да причини по-сериозни щети. Кирби Клементс, собственикът на жилището, споделя пред KMGH, че смята, че батутът на съседа му го е изхвърлил в двора му: "Но щом отворих вратата, видях, че е паднала част от двигател на самолет".

 

Кийрън Кейн сподели пред CNN, че си е играла с децата си в местно начално училище, когато самолет прелетял и се чул силен взрив. "Видяхме как премина, чухме голямата експлозия, погледнахме нагоре, в небето имаше черен дим", казва Кейн.

 

"Отломките започнаха да валят, изглеждаха сякаш се носят и не са много тежки, но всъщност сега, когато ги гледаме, гигантски метални парчета са навсякъде", казва той. "Бях изненадан, че самолетът продължи без да променя траекторията си или да прави каквото и да било. Той просто продължи да върви по пътя, сякаш нищо не се е случило", разказва мъжа. Той и децата му са се подслонили в беседка близо до детската площадка и са наблюдавали как отломките се спускат на около две или три пресечки.

 

Собственик на жилище в Брумфийлд казва пред KCNC, че правил сандвичи за дъщерите си, когато отломки от самолета се разбиват в покрива му.

 

Друг мъж, Марк Москович, споделя, че е чул силен взрив, а когато е погледнал навън, видял голямо парче метал, падащо от небето на улицата. "Качих се на горния етаж, за да видя жена ми и бебето, които спяха, за да се уверя, че са в безопасност", казва той.

 

Джим Хънтър тренира футболисти в Комънс Парк, когато вижа, че отломките падат от небето. Футболният отбор се скрива на сигурно място и никой не пострада. "Те бяха навсякъде. Небето беше пълно с тези парчета, падащи върху полето", казва той пред KUSA.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3081 |18.02.2021 Полицейското парти в Сандански ли срина авторитета на МВР? . 6| 3266 |15.02.2021 Антонина Кенова: Няма друга страна, в която първо се затварят детските градини и училищата . 24| 5385 |12.02.2021 Проф. Кожухарова: Които предлагат болезнено тестване на децата, нека те се подложат първо . 4| 3029 |10.02.2021 На първо четене: Кметовете въвеждат ограничения за колите, замърсяващи въздуха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads