Реклама / Ads
1| 3549 |02.10.2019 НОВИНИ

ПАСЕ с критики към разследването на убийството на журналистка в Малта

.
Дафне Галисия
Разследването на убийството на журналистката Дафне Каруана Галисия, наскоро обявено от властите в Малта, „очевидно не отговаря на очакванията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа“, в настоящата ситуация,.
 

Това е оценката на докладчика на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Петер Омтзигт, съобщава БНТ.

 

Припомняме, че Дафне Каруана Галисия е малтийска журналистка, писателка и активистка, убита на 26 октомври 2017 година в бомбена атака близо до дома си.

 

Според информацията комисията по правните въпроси на ПАСЕ приканва малтийските власти да "отговарят" незабавно на редица въпроси относно мандата и състава на разследването.

 

В този доклад, който анализира мандата на разследването и неговия състав, Омтзигт заявява, че вече са изразени „силни опасения“ относно независимостта и безпристрастността на тримата членове, назначени да провеждат разследването.

 

Съставът на комисията за разследване „трябва да бъде такъв, че да разсее всички разумни критики за неговата независимост или за действителната или нейната реална и очевидната безпристрастност“, добави той.

 

Омтзигт също така заяви, че една от причините за провеждането на закрити изслушвания е формулирана "неясно и потенциално изключително широко", като отбелязва, че обстоятелствата, при които може да има публичен достъп до разследването, са ограничени.

 

Освен това семейството на Галисия би трябвало да има „привилегировано положение“ в разследването, с възможност за представяне на процесуални предложения, участие в изслушването на свидетели и възможност да отправя забележки.

 

„Представеният на министър председателя доклад по разследването, разбира се, трябва да бъде публикуван незабавно и изцяло. Достоверността и състоянието на разследването ще бъдат допълнително засилени, ако правителството на Малта се ангажира да отговори незабавно на всички препоръки, съдържащи се в окончателния доклад."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3703 |02.10.2019 Ендокринолози: Безконтролният прием на витамини е опасен . 2| 4411 |18.09.2019 Пенка Георгиева: Няма безопасен тютюн и безопасно пушене . 7| 4814 |15.09.2019 Екатерина Захариева: Разследването за шпионаж няма нищо общо с отношенията ни с Русия . 3| 5611 |11.09.2019 Кристиан Вигенин: Борисов отговаря за ДАНС, а твърди, че не знае за разследването за шпионаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads