Реклама / Ads
0| 2684 |15.09.2022 НОВИНИ

Пътен експерт: 16 500 души всеки ден са готови да седнат зад волана пияни

.
Милен Марков Източник: стопкадър, bTV
Най-честите проблеми на пътя са превишената скорост, шофирането с алкохол и необезопасяването, показва мащабно проучване, проведено в 18 страни, включително и България. В рамките на проучването са наблюдавани повече от 220 хил. автомобила и над 136 хил. участници в движението.
 

Превишена скорост

 

10% от водачите, които се движат по магистрали и 7%, които карат в извън население места превишават разрешената скорост.

 

„В градовете повече от половината от водачите нарушават скоростните режими“, заяви пред bTV експертът от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Милен Марков.

 

По думите му вероятността при сблъсък с 80 км пешеходецът да остане жив е 0%.

 

С алкохол в кръвта

 

Малко под половин процент от запитаните в проучването са отговорили, че са шофирали след употреба на алкохол и с над 0,5 промила алкохол в кръвта.

 

„Ако се съпостави като дял този процент от общо количество на активните водачи означава, че 16 500 души всеки ден и във всеки един момент са готови да седнат зад волана, употребили алкохол“, каза пътният експерт.

 

Според него изключително важен е както самоконтролът, така и гражданският контрол. „Крайно време е да кажем, че това поведение е нетърпимо и недопустимо“, заяви той.

 

В колата без колани

 

Изследването показва, че около 17% от водачите и 74% от пътниците на задната седалка не поставят обезопасителен колан.

 

60% от децата по пътищата извън населените места са необезопасени – без колан и без столче, а 40% от хората използват неправилно системите за обезопасяване на деца.

 

На днешния 15 септември се очаква трафикът да бъде много натоварен. Милен Марков посъветва родителите да слагат децата си в столчета и да бъдат внимателни и толерантни, особено около детски градини и училища.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2641 |12.09.2022 ”Тренд”: Всеки втори пациент иска хартиените рецепти да се запазят паралелно с електронните . 0| 2621 |12.09.2022 Енергиен експерт: Есента е пред нас, да се подмопогнат домакинства и компании . 0| 2841 |12.09.2022 PR експерт: Светът ще се промени светкавично след смъртта на Елизабет II, идва нова епоха . 0| 2902 |05.09.2022 Експерт: Безобразната сеч е една от главните причини за наводненията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads