Реклама / Ads
13| 4068 |12.07.2021 НОВИНИ

Пътят на Николай Василев до стола на бъдещ премиер

.
Николай Василев
Политическата кариера на Николай Василев започва в правителството на НДСВ, което бившият премиер Симеон Сакскобургготски сформира през 2001 година. Тогава той кани Василев да се завърне от Лондон и го представя като част от своя екип от т.нар. ”юпита”. Малко преди това бъдещият министър се е включил към популярното по онова време движение Български Великден, което събира успели българи зад граница в помощ на страната.
 

Николай Василев става вицепремиер и министър на икономиката когато е само на 31 години.

 

Две години по-късно сменя ресора и поема втори министерски пост в рамките на управлението на НДСВ. Това се случва заради конфликт с ДПС заради приватизацията на "Булгартабак". До края на мандата на "царското правителство" Николай Василев продължава да изпълнява вицепремиерските си функции, но като министър на транспорта и съобщенията. По негово време се приватизира държавната телефонна компания БТК и започна модернизацията на БДЖ с купуването на първите мотриси "Сименс".

 

За трети път Николай Василев участва в изпълнителната власт като част от правителството на Тройната коалиция, което през 2005-а сформират БСП, НДСВ и ДПС. Тогава той става министър на държавната администрация и административната реформа, като изкарва на този пост пълен 5-годишен мандат.

Преди да се завърне в България от Лондон, Василев работи като инвестиционен брокер и данъчен консултант за големи компании, натрупвайки богат опит в областта на инвестициите в световните пазари на акции, като е работил за три мултинационални компании. Освен в британската столица, младото юпи живее и работи също така в Токио, Ню Йорк и Будапеща.

 

Василев е първият българин, който става сертифициран финансов аналитик.

 

Роден през 1969 година във Варна, номинираният за премиер от Слави Трифонов е икономист по образование. Завършва Университета за икономически науки в
Будапеща, а след това получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк. Следват две магистратури - по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ в САЩ и токийския университет „Кейо“.

 

Женен, с две деца. След излизането си от властта Николай Василев става управляващ партньор в една от най-големите независими компании за управление на активи в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 153| 19738 |12.07.2021 Слави Трифонов прави правителство, Николай Василев е предложението за министър-председател /видео/ . 8| 5652 |12.07.2021 Николай Хаджигенов: ГЕРБ приключи, това е голямата новина . 14| 8437 |09.07.2021 Слави Василев: Радев е истински шанс за българската политика и служебният кабинет го доказва . 9| 26298 |09.07.2021 Николай Милчев: Не се просълзявайте от умиление, като видите нааканите физиономии на нашите гигантски крадци!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads