Реклама / Ads
0| 5024 |09.02.2012 НОВИНИ

Пътната обстановка се усложнява

.
Пътната обстановка в страната продължава да бъде усложнена, макар основните пътища да са проходими при зимни условия. В сила е бедствено положение в Хасковско, Кърджалийско, Костинброд и Антон в Софийска област и Ахелой, Сливо поле и Велинград.
 

 

Отпада забраната за движение на превозни средства с тегло над 10 тона в участъци на няколко магистрали и главни пътища в страната. Остава забраната за движение на автомобили с тегло на 10 т. по останалите основни пътища в областите Русе, Бургас, Шумен, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Хасково.

 

Магистралите "Тракия", "Хемус" и "Марица" са мокри и заснежени, а пътната настилка се обработва. По магистрала "Люлин" пътната настилка е суха. За поддържането на пътищата работят 742 машини.

 

Главните пътища в Русенско са отворени и проходими при зимни условия. Разрешено е вече и движението на тежки коли над 10 тона. Дунав мост е отворен за движение, но по него не се пропускат ТИР-ове над 10 тона. Заради снегонавявания е затворен пътят за Образцов чифлик. Изпратен е роторен снегорин, който да разчисти пътя. Затворен е и пътят за Тетово, който е част от Републиканската пътна мрежа, съобщи за Дарик директорът на Дирекция „Управление при кризи" Спасимир Димитров. Няма населени места без ток и вода. Ледоходът по река Дунав при Русе тази сутрин е 90 процента. Корабоплаването е спряно.

 

Пътищата в Разградско вече са отворени и проходими при зимни условия, остана единствено задължението за товарни автомобили за движение с вериги, за леките това е желателно, съобщи дежурният в Областното пътно управление в Разград. Не може да се пътува в отделни пътни отсечки, допълни той. Става въпрос за третокласни пътища до по-малки села, които вече имат достъп но общинския си център, но помежду тях шосетата не са почистени. От основните пътища не е отворен единствено пътят Кубрат - Тутракан, но по него се работи. Рано сутринта заради родилка снегорин спешно е пробивал пътя Бисерци - Божурово - Юпер. В региона вече не вали, няма и вятър, температурите обаче са от -22 до -18 градуса.

 

Затворени за движение са третокласните пътища в област Шумен, както и второкласният път Нови пазар - Тръница, съобщиха за Дарик от Областно пътно управление. Частично е отменена забраната за движение на тежкотоварни автомобили над 10 тона, като те могат да се движат само по главните направления Варна и София. За останалите пътища, както и през Ришки проход забраната остава в сила.


Отпада забраната за движение по пътя в участъка от границата на област Шумен до Ветрино, съобщиха от областното пътно управление във Варна. Ограниченията за движение в областта остават за отсечката Ветрино - Суворово - Левски и за пътя от границата на област Шумен - Изворник - Червенци - до границата с Добричкия регион.

 

По третокласните пътища в северната част на областта има снегонавявания, които своевременно се почистват, допълниха от ведомството. В областта времето е с разкъсана облачност, духа слаб северен вятър. Температурите са в интервал от минус 18 до минус 10 градуса.

 

Летището в София работи при зимни условия, съобщиха от столичния аеропорт. Полетите се извършват по график.

 

Пътят Боровец - Радуил в област София е затворен заради катастрофа. Обходният маршрут е през Ихтиман, съобщиха от агенцията "Пътна инфраструктура".

 

Градският транспорт в София се движи в график, съобщиха от общината. Възстановено е движението на автобусите от местността "Селимица" край Владая до Мърчаево. През изминалата нощ са обработени със смеси срещу заледяване опасни и стръмни участъци във всички столични райони, както и частично улици, по които се движи масовият градски транспорт. В район "Витоша" е извършвано механизирано разпръскване на смеси срещу заледяване, както и почистване на сняг.

 

Почти непроходими остават пътищата в Силистренска област, показва справка от Областното пътно управление в Силистра. От сутринта е отворен пътят за Добрич, но по два обходни маршрута - през Алфатар - Алеково - Тервел и през селата Войнова - Кайнарджа. Двайсет и три машини работят по направленията за Шумен и Русе, където от силните навявания през последните дни преспите на места надвишават два метра.


По пътищата Кърджали - Маказа и Кърджали - Джебел товарните може да се движат с ремаркета и полуремаркета.

 

За опасност от снегонавяване по пътищата в Силистра, Сливен и Бургас съобщава агенция „Пътна инфраструктура". Сняг вали в Пловдивска и Кърджалийска област, както и в районите на Малко Търново, Царево, Обзор, Самоков и Боровец.


Затворени за всички автомобили са проходите Златишки, Твърдишки, Върбишки, Троянски и Дюлински. Забранени за преминаване на автомобили над 10 тона, но разрешени за леки коли с вериги са проходите Айтоски, Вратник, Шипка и Петрохан. През Пампорово, Рожен, Превала и Печинско всички автомобили трябва да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета. През прохода на Републиката и Котел - Омуртаг преминаването на товарни автомобили става задължително с вериги.

 

Изтеглени са 47 заседнали транспортни средства в областите Русе, Силистра, Добрич, Ямбол и Монтана. Предвид на въведените ограничения на движението на тежкотоварни автомобили във взаимодействие с БЧК и с общините Благоевград, Симитли и Петрич бяха осигурени храна и топли напитки за водачите.

 

В 41 населени места е затруднен достъпът за доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5646 |07.06.2011 Пътната агенция осъдена заради смъртоносна дупка . 12| 5010 |22.03.2011 Н. Младенов: Тревожно е, че ситуацията в Близкия Изток се усложнява . 2| 5598 |24.02.2011 К. Георгиева: Хуманитарната ситуация в Либия се усложнява . 4| 6158 |15.08.2010 Борисов: Ремонтираме пътната инфраструктура на Северна България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads