Реклама / Ads
3| 2885 |04.07.2021 НОВИНИ

Патриарх Неофит: Българският народ има значим дял в християнската цивилизация

.
Патриарх Неофит
В своята дълга и превратна история народът ни има множество безспорни духовни и културни достижения, които са несъмнен принос към света и човечеството – наш значим дял в съкровищницата на световната християнска цивилизация.

Всички те обаче отстъпват по своята значимост на плодовете на светостта, които християнският ни народ е принесъл в изобилие, защото в причастността си към Божието Царство – небесното Отечество, светиите от българския род са вече достояние на цялото човечество, застъпници и ходатаи пред Божия престол за целия свят. Това казва Патриарх Неофит в обръщение за Втора неделя след Петдесетница – на всички български светии, съобщиха от Св. Синод.


Негово Светейшество отбелязва, че това е „история, изпълнена с много изпитания, неуспехи и страдания, но и с много святост, която и до днес остава най-голямата прослава на нашия народ, защото е свидетелство за осъзната принадлежност към вярата и Църквата, за дълбока вкорененост на народностния дух в Христовия Завет с всички нас, в евангелските непреходни и спасителни истини, ценности и повеления. Светостта е тази слава на християнския ни народ, която никой и нищо на този свят не е в състояние да ни отнеме, защото тя е вградена в Книгата на живота“.


Българските светци „не ги смятаме за само наша собствена принадлежност, за наши светии, от чието ходатайство пред Божия престол останалите народи са лишени. Напротив – желаем славата им да достигне до всички народи и до всеки отделен човек, за да може всички да прибягват към тяхното небесно застъпничество и в тях още повече да се прославя името Божие“, заявява Патриарх Неофит.

 

„За нас, съвременните православни българи, светиите от българския род са радост и утеха, но и пример – образец, който ни задължава да живеем във вярата така, че да бъдем достойни за висотата на подвига им и верни техни следовници“, казва Негово Светейшество.


В своето обръщение Патриарх Неофит отбелязва и годишнината от инторнизирането на своя предшественик: „Днес си спомняме и за блаженопочившия наш отец и предшественик патриарх Максим, който на тази дата, преди 50 години, бе избран от клирa и народa за втори предстоятел на Родната ни Българска православна църква в най-новата й история, която в продължение на повече от 40 години той мъдро ръководеше и преведе през трудния период на атеистичния режим. Бог да упокои душата му и го настани сред Своите избраници!“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 4| 2705 |01.07.2021 Мария Гроздева ще е българският знаменосец на Олимпиадата . 2| 2651 |29.06.2021 Българският енергиен холдинг отрече за извънредна проверка . 3| 2695 |25.06.2021 Изписаха патриарх Неофит от болницата . 4| 2676 |24.06.2021 Изписват патриарх Неофит от болница
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads