Реклама / Ads
1| 4802 |24.05.2020 НОВИНИ

Патриарх Неофит: Да пребъде делото на българската и славянска духовност и култура

.
Патриарх Неофит
Светлият празник на нашата просвета и култура и на славянската писменост отново ни събира, за да изразим вечна благодарност и признателност към Светите братя Кирил и Методий, които в съдбовни за народа ни дни и години изнамериха азбука и положиха началото на писменост, пребъдваща и до днес, и определяща духовния и културен облик на православна България.
 

С тези думи негово светейшество патриарх Неофит се обърна към миряните в словото си за празника. Той взе молитвено участие в Светата литургия за 24 май в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски, а след това отслужи тържествен молебен за 24 май - Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

 

"Свеждаме глави пред светлите им образи, като отдаваме синовна почит към тях и тяхното духовно-просветно и църковно-строително дело, което пребъдва и сега, радвайки се на Божията благодатна помощ и на вековна приемственост, която продължава и днес, в плодовете от благословения труд на всички неуморни дейци на българската и славянска писменост и култура, отбеляза българският патриарх в словото си за Светите братя Кирил и Методий", каза още Патриархът.

 

Празничният 24 май тази година започна със Света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", която беше отслужена от Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод на БПЦ, и от Белоградчишкия епископ Поликарп. В съслужение с тях бяха архимандрит Василий - протосингел на Софийска митрополия, иконом Николай Георгиев - началник на Отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ, храмовото духовенство, столични свещеници и дякони, водени от протодякон Иван Петков. Песнопенията бяха изпълнени от смесения хор при патриаршеската катедрала, под диригенството на доц. Димитър Димитров.

 

В молитвеното последование за 24 май, освен присъстващите духовници, участваха също и архимандрит Васиан Змеев - предстоятел на Руското подворие "Св. Николай Мирликийски" на Московския и на цяла Русия патриарх в София, иконом Нелуц Опря - представител на румънския патриарх у нас, храмовото духовенство и столични свещеници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4313 |23.05.2020 Патриарх Неофит ще отслужи молебен за 24 май . 14| 9394 |26.04.2020 Руският патриарх потъна вдън земя, COVID-19 удари висшия клир и манастири . 3| 4507 |19.04.2020 Патриарх Неофит: Макар и скърбящи за многобройните жертви на покосяващата света ни зараза, ние не изоставяме вярата си . 0| 4674 |11.04.2020 Лазаре, да бъдеш и да пребъдеш!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads