Реклама / Ads
16| 5958 |21.09.2020 НОВИНИ

Павол Салай пред Фрог: Всички проблеми със свободата на словото в Европа са акумулирани в България

.
Павол Салай, регионален координатор на ”Репортери без граници” за Европейския съюз и Балканите
Наистина е много тъжно, че политик от управляващата партия атакува журналисти, вместо да се фокусира над това да работи за подобряване на ситуацията в България. Това е типична тактика - търсиш си враг, вместо да адресираш и да решиш проблема.
 

Това заяви в свой коментар пред FrogNews регионалният координатор на "Репортери без граници" за Европейския съюз и Балканите Павол Салай.

 

Повод за коментара му е изказването на Тома Биков от ГЕРБ, който миналата седмица заяви, че критичните статии от престижни международни издания са платени.

 

Господин Салай, как си обяснявате подобна реакция? Това е коментар, направен от политик в държава, която е на 111-то място по свобода на словото. Дъното на Европа и Балканите. Освен това е по адрес на медии в страни, които са значително на по-предни позиции…

 

Тъжно е. И е жалко. Това е политик от управляващата партия, който атакува журналисти, вместо да се фокусира върху това да подобри ситуацията в България. Типична тактика е.

 

Всички проблеми със свободата на словото в Европа са акумулирани в България. Страната има “досие” що се отнася до насилието над журналисти, а до ден днешен тези случаи не са се сблъскали с правосъдието. Видяхме какво се случи с журналиста Димитър Кенаров, който беше бит и задържан.

 

Има цели кампании срещу критични журналисти. Сега господин Биков допринася значително за точно това.

 

Това е поредната капка, която прелива чашата. Затвърждаваме ли своето 111-то място, или медийният пейзаж се влошава още повече?

 

Този тип омразна реторика вреди много на журналистиката. Видяхме и какво се случи по време на националната конференция на партия ГЕРБ с нападението над журналисти от “Свободна Европа”.

 

За съжаление това често се случва в България. За сравнение - в Унгария наскоро не е имало подобни нападения.

 

Миналата година наши представители се срещнаха с премиера Борисов и обсъдиха ситуацията със свободата на словото. До този момент не сме видели прогрес.

 

Интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 46768 |21.09.2020 Осман Октай пред Фрог: Задкулисието ще дръпне чергата на Борисов, трябват му милиардите от заема и Брюксел . 3| 6682 |21.09.2020 Българин пред полицията в Лондон: Протестираме срещу правителството в нашата страна . 35| 8292 |20.09.2020 Напусналата ГЕРБ Джема Грозданова: Необходими са предсрочни избори, за да дойде ново доверие . 21| 5587 |18.09.2020 С още два месеца предлагат да се удължи извънредната епидемична обстановка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads