Реклама / Ads
2| 3405 |25.04.2023 НОВИНИ

Пеканов даде отговор на Асен Василев за грешките в бюджета

.
Атанас Пеканов
По повод откритите от Асен Василев две грешки в предложения от служебния кабинет бюджет, вицепремиерът Атанас Пеканов заяви: "Това е как функционира ПВУ. Съжалявам, че се спекулира тук. Парите идват срещу резултати, а резултатите идват след като се направят инвестициите и реформите. Мисля, че приходите са на рекордно ниво, но трябва НАП да потвърди."
 

"Забързахме процеса и получихме първото плащане, благодарение на работата на служебния кабинет. Ако не си свършим работата, няма да си получим парите. Имам надежди вторият транш да се случи тази година, но това зависи от приемането на 12 закона. Трябва да има редовен кабинет и консенсус със законите. Имаме нужда от тези 12 закона", допълни още той пред bTV.

 

"От ОИСР казват, че трябва да има промяна в данъците. Не беше добър вариантът намаляването на ДДС-то за някои стоки и сектори. връщането му на старите му стойности е правилен подход. Няма политически апетит за големи стъпки", обясни той.

"Дивергенцията между София и останалата част на страната е проблем не само за минималната работна заплата, но и за заетостта. Трябва да взимаме политически решения, които да помагат повече на останалата част от страната. Трябва да се намери обаче политическа воля да бъде преборен този проблем", каза още вицепремиерът.

 

Служебният кабинет свърши изключително много работа по редица теми, но той е замислен за ограничено време, обяви той.

 

"Аз съм в активен диалог с ЕК за предоговарянето за затварянето на въглищните централи и парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Той е започнал преди решението на парламента, но още повече след това решение ние на две седмици разговаряме. За да не ни вземат част от средствата, трябва да ги убедим, че миналата година не е било възможно да намалим работата на въглищните централи – те правеха огромни енергийни резултати и допринасяха много. До 2026 г. ще се представят новите проекти по RePowerEU. Всички страни членки ще представят своите планове, макар със забавяне", каза той.

 

"Решението на парламента казва да не правим нищо по тази тема – да не намаляваме работата на въглищните централи. По ПВУ половината пари са за декарбонизация, не можем да не я правим и да очакваме пари. Не може да не дадем никакви цели до 2026 г. Така зададено от парламента не можем нищо да направим, можем по други линии. Преговорите текат", увери той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3059 |25.04.2023 ГЕРБ все пак измислиха как да контролират правната комисия, дадена на ПП-ДБ . 1| 2617 |25.04.2023 Доц. Киселова: Радев да даде време на партиите. Ако форсира процеса ще го обвинят, че не са намерили път един към друг . 3| 2609 |23.04.2023 Вицепремиерът Ат. Пеканов: Теглене на заем от МВФ е краен сценарий . 2| 3541 |21.04.2023 Христо Панчугов пред Фрог: Вероятно Радев ще даде третия мандат на ИТН, ако се стигне до там

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads