Реклама / Ads
0| 2354 |02.08.2022 НОВИНИ

Пеканов ще работи България да влезе в ОИСР и еврозоната

.
Като основен свой приоритет като вицепремиер по европейските средства Атанас Пеканов постави не само изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, но и усилена работа в посока членство в ОИСР и Еврозоната.

Това става ясно от публикация на Пеканов в личния му профил във Facebook, малко след встъпването му в длъжност в служебния кабинет на Гълъб Донев. 


"На първо място в моите приоритети като заместник министър-председател по управление на европейските средства стои успешната и по-ефективна работа, свързана с реформите, законопроектите и инвестициите, включени в Плана за възстановяване и устойчивост. През миналата година с моя екип работихме активно върху този стратегически документ, а днес трябва да гарантираме, че България се справя на ниво с дейностите по изпълнението му. Считам, че трябва да ускорим и подобрим работата в тази посока с фокус върху осигуряване на първото плащане", написа Пеканов. 


По думите му до край на годината България трябва да изпълни редица задължителни стъпки, сред които приемане на заложените в Плана за възстановяване законодателни промени. За да бъде спазен срока обаче, ще е нужна координирана работа между отделните министерства, за да се подготвят текстовете, които да влязат за гласуване веднага след свикването на ново Народно събрание. 


"Необходимо е да бъдат обявени тръжните процедури по няколко от най-важните проекти. Трябва да се ускорят и процедурите по отношение на оперативните програми. Важно е да си дадем сметка, че за България не е достатъчно да прави малки крачки – в среда на световна конкуренция за кадри и инвестиции, трябва ударно да работим за настигане и изпреварване на другите страни", допълни Пеканов. 


В сферата на европейското финансиране - и по Плана, и в текущия програмен период, средствата трябва да се използват смислено, прозрачно и справедливо, категоричен бе служебният вицепремиер. 


"За да гарантираме това и с цел да бъдат ограничени евентуалните нецелесъобразни практики, в идните месеци предстои да се изработят и приемат важни подобрения в сферата на обществените поръчки, да се обявят новите правила за кандидатстване по европейските програми в текущия програмен период, да се засилят антикорупционните механизми, включително и чрез изменения и подобрения в структурата на КПКОНПИ. Време е да положим основите за едни по-силни институционални механизми за борба с лошите практики", посочи още Пеканов.


"Темата за Европа остава централна за мен. Намираме се във времена на криза, на притеснения за световната икономика, както и на засилване на интеграцията сред европейските страни по редица въпроси. България не може да си позволи да остане извън тези процеси и не бива повече да бъде в периферията. Ще работим активно, за да сме все по-подготвени да бъдем част от центъра на Европа - да станем членове на ОИСР и на Еврозоната. За мен лично е от изключителна важност да продължим техническите процеси по подготовка на приемане на еврото – в това число всички инструменти, които да защитят гражданите от повишаване на цените. Редица процеси и критерии трябва и могат да бъдат изпълнени и служебният кабинет разполага с всички механизми, за да придвижи напред тази жизненоважна за страната ни тема", допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2372 |02.08.2022 Крум Зарков прие ключа от сейфа, в който се пази държавния печат на България . 0| 2483 |02.08.2022 ГЕРБ никога не били подписвали неизгодни за България договори и документи . 0| 2616 |02.08.2022 Сандов: ”Демократична България” и ”Продължаваме промяната” сядат на масата за преговори . 0| 2477 |01.08.2022 Пеканов насочва усилията си към Плана за възстановяване
Реклама / Ads