Реклама / Ads
0| 3683 |01.11.2023 НОВИНИ

Пенчо Милков: Книгата „Русе – за първи път в България“ е наша сбъдната мечта

.
Кандидатът за кмет на Русе Пенчо Милков (вляво)
„Щастлив съм, че с общи усилия успяхме да осъществим една мечта - да издадем книгата, посветена на първите неща, които са се случили в Русе. Историята на родния ни град винаги ще бъде повод за гордост и единение помежду ни”.
 

С тези думи кандидатът за кмет на Русе Пенчо Милков приветства гостите на премиерата на книгата „Русе - за първи път в България“.

 

Двуезичното издание е финансирано от Община Русе и събира в хронологичен ред събития и новости, навлезли в България през Русе от 1843 г. до наши дни. Изданието е богато илюстрирано, като някои от снимките и документите се публикуват за първи път.

 


.

 

„Това не първото издание, посветено на Русе, но първото, издадено с мисъл за съхраняване паметта и величието на града ни. Първото издание, с което всеки русенец, който разтвори страниците му, би се гордял. Издание, което ще се надгражда в бъдеще“, сподели един от авторите Стоян Стоянов-Комитски. Той допълни, че Русе е известен в страната като „Град на първите неща“, но до момента не е съществувал сборник, който да увековечи тези данни.

 

По книгата работиха още инж. Йовчо Стоянов, инж. Румен Кузов и Хачик Лебикян. Редактор е русенският историк засл. доц. Живодар Душков.

 

„Искам да изкажа специалните си благодарности на специалистите от Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов, Дияна Ботева и Кремена Тодорова, от Държавен архив - Русе Толя Чорбаджиева и д-р Надежда Цветкова, от Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ - Теодора Евтимова и д-р Теодора Дянкова. Те съдействаха изключително, за да държим днес книгата в ръцете си“, каза Пенчо Милков.

 


.

 

Документи от личните си архиви и колекции предоставят както авторите, така и русенските краеведи и изследователи на историята на Русе Боян Драганов /консултант на изданието/, Стефан Драганов, Илиян Илиев, Дитер Хес и др. Преводът на английски език е на Миглена Парашкевова и Николай Маринов.

 

Книгата „Русе – за първи път в България“ е отпечатана от русенското издателство „Авангард Принт“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4040 |30.10.2023 Ще бъде представена книгата на проф. арх. Иван Данов „Визия за развитието на град София през XXI век“ . 0| 3536 |30.10.2023 Пенчо Милков: Благодаря на всички, които подкрепиха мен и нашите общински съветници и кметове на кметства . 4| 3982 |16.10.2023 Георги Милков: Американците се опитват да вдигнат ръчната спирачка на Израел . 1| 3703 |25.09.2023 Пенчо Милков: Инициираните от депутатите промени в Закона за въздуха трябва да се изведат до край

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads