Реклама / Ads
0| 2993 |22.12.2022 НОВИНИ

Пендаровски посочи, че вписването на българите в Конституцията, не нарушава идентичността на македонците

.
Стево Пендаровски
В годишното си обръщение към парламента, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, говори за необходимостта от кристално ясна правна и политическа процедура за промяна на Конституцията на страната за включването на българи в нея.
 

По думите на Стево Пендаровски, промяната в основния закон трябва да бъде направена без натиск или против нечия воля, а народните представители трябва да имат предвид, че „включването на българи и части от други народи в Конституцията, по никакъв начин не унищожава македонската идентичност.

 

Пендаровски посочи, че е необходимо да се припомни Френското предложение (за преговорна рамка), заради което обществото е било безпрецедентно разделено, защото са се придизвикали множество полемики, но всички те пряко или косвено са свързани със страха от заплаха за идентичността на македонците и македонския език.

 

Според Пендаровски е абсурдна тезата, че „само като българи можем да влезем в Европейския съюз” и подчерта, че няма абсолютно никакъв начин един македонец да бъде превърнат в българин, защото "това са два различни идентичностни кода, два различни народа със своя специфична етногенеза."

 

Президентът посочи, че е абсурдно твърдението и няма такъв пример в историята със споразумение да се промени "националното чувство на цял народ.” Според Пендаровски протестите срещу предложената преговорна рамка, които опозицията организира през лятото на тази година, са създали в страната атмосфера на ожесточено политическо напрежение и усещане сред част от обществото за съдбовна дилема за нацията и държавата.

 

Според Пендаровски задължението за промяна на конституцията не е свързано с откриването на български клубове в страната, но остава впечатлението, че това е въпрос на организирана дейност, която не допринася за изграждането на доверие между Скопие и София. По отношение на тезата на опозицията, че трябва да има гаранции, че промяната в конституцията на Северна Македония ще е последното искане към страната в преговорния процес, Пендаровски посочи като пример това, че България и Румъния отново не получиха зелена светлина за Шенген. 

 

Пендаровски каза, че правителството на Северна Македония трябва да положи усилия по време на преговорите в екипите да бъдат включени експерти, предложени както от гражданските организации, така и от опозицията, защото преговорите ще надхвърлят мандата на едно правителство и ще продължат по-дълго, ако не бъде впрегнат целият потенциал на страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3166 |22.12.2022 Пендаровски: Няма как македонец да стане българин, това са два различни идентичностни кода . 0| 3168 |19.12.2022 Премиерът на Косово посочи, че блокадите в страната няма да останат дълго . 2| 3376 |15.12.2022 Пендаровски: Българските клубове да спазват закона за имената си . 0| 2946 |15.12.2022 Шолц посочи, че приемането на България и Румъния в Шенген е част от растежа на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads